Gaziantep'in
geleneksel mutfak lezzetlerinden Antep firiği, Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) tarafından yapılan patent başvurusu üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ile tescillendi. GTB daha önce de Antep fıstık ezmesi, Antep tırnaklı pidesi ve Antep lahmacununu tescillemişti. Kentin marka değerlerinin arasına bir yenisini daha eklemenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten GTB Genel Sekreteri Özgür Bayram, "Sahip olduğumuz değerlere sahip çıkmak, onlara geleneksel hazırlanış şekillerine uygun bir standart kazandırmak ve geleceğe güvenle taşımak istiyoruz. Antep firiğinin tescillenerek marka zenginliklerimiz arasına girmesine katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz" dedi.
ANTEP FİRİĞİ
Henüz yeşil haldeyken kabukları çıkarılmadan tarlada ateşte tütsülenen buğday firik olarak adlandırılır. Firik görünüş olarak bulgur ve pirince benzeyen, yeşil-kahverengi renkli ve genellikle durum buğdayından yapılan bir ürün. Buğday saplarının yakılması ile tanelerin etrafındaki kılçıklı kısım yanarak, taneden ayrılır. Taneler yanmış kısımlardan ayırması için rüzgârda savrulur. Böylelikle diş ile ezilebilecek yumuşaklıkta ve dış kabuğundan (kavuzundan) ayrılmış taneler elde edilir.