Çukurova Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Çukurova Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Çukurova Teknokent), teknoloji ihracatında büyük başarılara imza atıyor. 2015 yılında 600 bin dolarlık teknolojik ürün ihracatı 2016 yılında 1 milyon 692 bin dolara çıktı. Çukurova Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, "2017 yılında 4,5 milyon dolara doğru gideceğimizi düşünüyoruz. Amacımız bu rakamları artırmak" dedi.
AR-GE ÇALIŞMALARI
Yaklaşık 8 bin metrekarelik alan üzerinde kurulu bulunan Çukurova Teknokent'i geliştirmek için çalışmaları sürdürdüklerini anlatan Aydın, "Yeni yönetim binamızda kuluçka merkezi de yapıyoruz. Şu anda hâlihazırda 3 kuluçka merkezimiz var ama yeni binamızla bu sayı 30'a çıkacak. Bu merkezlerde eğitimi tamamlamış ya da kendi işini kurmak isteyen kişiler Ar-Ge'lerini yaparak çalışmalarını sürdürecekler" diye konuştu. Türkiye'nin teknolojik ürün ihracatı rakamlarının çok düşük olduğuna dikkat çeken Aydın, şöyle konuştu: "İhracat herhangi bir üretim yapmadan, yazılım yapıp satarak veya lisansından para kazanarak ya da ürün geliştirip patentini satarak olabilir. Teknolojik ürün ihracatı katma değeri yüksek fakat gerçekten elde edilmesi zor olan bir tür. Daha önce ihracatımız 600 bin dolar civarındaydı ancak 2016 yılında 1,6 milyon dolara çıktık, 2017 yılında ise 4,5 milyona doğru gideceğimizi düşünüyoruz. Bu rakamları artırmak amacımız."
YATIRIMLARLA BÜYÜYOR
Çukurova Teknokent'in her geçen gün büyüdüğünü açıklayan Prof. Dr. Aydın, "Ar-Ge projeleri 3-5 yıl sürebiliyor. Dolayısıyla bir teknolojik ürünün ortaya çıkması uzun yıllar alıyor. İhraç edeceğimiz teknolojik ürün sayısı her geçen gün artıyor. 75'in üzerinde firmamızın 54'ü Ar-Ge çalışması yapıyor. Bizim görevimiz bu firmalara gerekli desteği sağlamak. Yeni binamız bitince daha da büyüyeceğiz" şeklinde konuştu.