Denizden yaklaşık 65 kilometre uzaklıkta karides yetiştirmeyi başaran Su Ürünleri Mühendisi Asuman Beksarı, girişimcileri karidese yatırım yapma çağrısında bulundu. Ülkemizde pek bilinmeyen karidesi Türkiye'yi kazandırmak istediklerini açıklayan Beksarı, "Karides, kâr marjı yüksek olan bir ürün. Bu yüzden insanlar yastığın altında sakladıkları altınları karides yatırımına dönüştürürlerse altından daha çok kazanabilirler" dedi.
KARİDESE YATIRIM
10-15 yıl önce böcek olarak bilinen karidesin artık içerisindeki yağ asitleri, protein bakımından özel bir deniz ürünü olduğunun keşfedildiğini ve değerinin her geçen dün arttığını kaydeden Beksarı, şöyle konuştu: "Türkiye'de karidesler avcılık yoluyla elde ediliyor. 1-2 ay sonra piyasada kalmayınca Çin ve Hindistan'dan ithal ediliyor. Hedefimiz ithalat yoluyla giden paraların ülkemizde kalması. İlk yatırım yapacak kişiler, büyük avantaj sağlayacaktır."
SERA SİSTEMİ
Beksarı, karides kuluçkahanesini Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde görevli Prof. Dr. Metin Kumlu ile birlikte Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve KOSGEB'den aldıkları kredi ile kurduklarını anlattı. Karataş'tan tankerle getirilen deniz suyuyla doldurulan özel havuzlarda karides yetiştiriciliğine soyunduklarını bildiren Beksarı, "Türkiye'de ilk kez karidesi denizden 65 kilometre uzaklıkta 7 dönümlük bir arazide yetiştirmeyi başardık" diye konuştu. Devletten 260 bin TL kredi aldıklarını ifade eden Beksarı, "Ar- Ge çalışmaları için ilk diyebiliriz. Biz karidesi Türkiye sektörüne kazandırmak istiyoruz. Bütün Ar-Ge hedefimiz bu. Devlet bu konuda bizim önümüzü açtı. Çok güzel bir sera sistemi yaptık. Bu sera sistemi solar güneş panelleriyle destekleniyor ve tamamıyla enerjisini kendisi üretiyor. Karides yetiştiriciliğine giden her yol çok değerli" şeklinde konuştu.