Gaziantepli sanayicilerin ürettiği kaliteli ürünler 176 ülkeye ihraç ediliyor. Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, kentin sanayileşme, üretim ve ihracattaki başarısının temelinde Gazianteplilerin girişimcilik ruhu ve mücadeleci karakterinin yattığını söyledi.
HER ZAMAN B PLANIMIZ VAR
Ülke ve dünya ekonomisinin zora girdiği dönemlerde bile Gazianteplinin ayakta kalmayı başardığına dikkat çeken Konukoğlu, "Her zaman B planımız var. Krizi fırsata çevirmeyi biliyoruz. Öyle olmasa 1991 Körfez Krizi'nde batardık. Birlik ve beraberlik anlayışıyla hareket ediyoruz, ayakta kalmak için mücadele ediyoruz ve sanayicilerimiz yeni pazarlar için dünyayı dolaşıyor. Gaziantep'in en önemli özelliği bunlar. Ülkemizin geleceğine ve kentimizin başarısına inanıyoruz. Bu da bizi kamçılıyor" dedi. GSO'nun 1989'da kurulmasının ardından kentin büyük sıçrama yaptığını belirten Konukoğlu "28 yıldan beri çıtayı sürekli yükseğe taşıyoruz. Gaziantep sanayisinin geldiği nokta, gelecek açısından çok umut vericidir. Birlik ve beraberlik anlayışı ile hareket edildiğinden, başarı sağlanmaktadır" diye konuştu.
2018 DAHA İYİ OLACAK
Gaziantep sanayisi açısından 2017 yılının son çeyreğine kadar sağlanan başarının memnun edici olduğunu kaydeden Konukoğlu, "2017'nin sanayi ve yatırım yılı olmasını hedefledik, istihdam, üretim ve ihracat rakamlarımıza baktığımızda hedefimize uygun sonuçlar aldığımızı görüyoruz. Devletin 2017 yılında sanayicilere sağladığı destek programlarının da bu sonuçlarda payı çok önemli. 2023 yılında 30 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı öngörüyoruz. Her açıklanan ihracat rakamında, hedefimize yol aldığımızı görüyoruz. 2018 yılının 2017 yılından daha iyi yıl olacağına inanıyorum. İhracat rakamlarımızın daha da artarak hedeflerimize emin adımlarla gideceğimize ve yüzde 6,5 oranında büyümeyi öngörüyorum" ifadelerini kullandı.
ÜRETİM ÜSSÜ OLACAĞIZ
Gaziantep'in sanayi üretiminde tekstil ve gıda sektörlerinin önemli yer tuttuğunu belirten Konukoğlu, "Tekstilde teknik tekstile yapılan yatırımlar, dönüşümün en güzel örnekleridir. Kimya ve ambalaj, ayakkabı ve terlik sektö leri de Gaziantep'te hızla büyüyen, gelişen sektörler arasında. Gaziantep bugün 5 ayrı Organize Sanayi Bölgesi, Havaalanı Organize Sanayi Bölgesi ve kent içerisindeki yaklaşık 2 bin 500 işletmeyle üretim ve ihracata devam ediyor" dedi. Devam eden projeleri anlatan Konukoğlu, "Şahinbey (Gaziantep) - Polateli (Kilis) Organize Sanayi Bölgesi ve bizi İskenderun Limanı'na daha kısa mesafeden ulaştıracak. Hassa-Dörtyol Tünel Projesi var. Bu projelerin de hayata geçmesiyle daha büyük ölçekli sanayi tesislerinin üretim üssü olacağız. GSO olarak sanayicilerin yatırım planlama sürecine her türlü katkıyı sağladık sağlamaya da devam ediyoruz. Havaalanı bölgesinde bulunan alanda, Ayakkabı-Terlik Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluş çalışmalarımız devam ediyor. Sanayicilerin kalifiye eleman ihtiyacına çözüm bulmak amacıyla, Gaziantep 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde yaklaşık 10 bin metrekare alanda, 'Gaziantep Sanayi Odası Mesleki Eğitim Danışmanlık Merkezi'ni (GSOMEM) kurduk. Burada verdiğimiz mesleki eğitimlerle birçok sektöre kalifiye eleman kazandırıyoruz. Sanayicilerimiz bizden hangi alanda mesleki eğitim talep ederse o alanda eğitim vermeye hazırız" diye konuştu.
YATIRIMCILARA YOL GÖSTERİYORUZ
Konukoğlu şunları kaydetti: "Katma değeri daha yüksek ürün geliştirmek öncelikli hedef olmalı. Ar-Ge çalışmaları ile işletmelerimiz bu yönde önemli adımlar atıyorlar. Devletin katma değeri yüksek sektörler için uyguladığı özel teşvikler var. Sanayicilerimizin bu teşviklerden yararlanabilmesi için her türlü katkıyı sunuyoruz. GSO olarak da sürekli iç ve dış pazar araştırmaları yapıyoruz. Elde edilen verilere göre yatırımcıyı bilgilendiriyoruz." Devletin Ar-Ge, Tasarım ve Faydalı Model çalışmalarına çok önemli finansal destekler sağladığını da belirten Konukoğlu, "Yeter ki, sanayicilerimiz bunlardan yararlanmayı, daha özgün ve katma değeri yüksek üretim yapmayı hedeflesin. Oda olarak kendilerine her zaman yol gösterici olmak anlamında desteğe hazırız. Uluslararası pazarlarda zorlu rekabetin kazananı olmak için gerekeni yapmalıyız" dedi.