Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi, hiçbir katkı maddesi kullanmadan yaptığı süt ürünleri üretimini, perakendecilik usulüyle tüketime sunuyor. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Koluman, "Buradaki ürünler yüzde yüz doğal, katkı maddesi yok. Saanen ve Alpine keçileri sütleriyle dondurma üretiyoruz. Bunu süt sevmeyen çocuklar rahatlıkla tüketebilir" dedi.
20'DEN FAZLA ÜRÜN VAR
Ziraat Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren Araştırma Uygulama Çiftçiliği, keçi ve ineklerin sütleriyle gıda ünitesinde 20'den fazla ürünü el değmeden hazırlayarak, sofralara taşıyor. Hayvan Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Koluman, beyaz peynirden kaşar peynirine, tereyağından dondurmaya kadar 20'den fazla ürünün katkı maddesi kullanılmadan üretildiğini söyledi. Dondurma üretimine değinen Prof. Dr. Koluman, Saanen ve Alpine keçilerinin sütleriyle dondurma üretildiğini belirterek, dondurmanın süt sevmeyen çocuklar için bir çıkış noktası olduğunu kaydetti. Koluman, "Dondurma yazın da kışın da severek tüketilen bir gıda. İçerisinde A, E, D vitamini, kalsiyum, magnezyum, çinko çok miktarda var. Bunlar özellikle beyin ve kemik gelişimi için çok önemli. Bu yüzden süt sevmeyen çocuklar dondurmayı rahatlıkla yiyebilir" diye konuştu.
KEÇİ ÜRÜNLERİNE RAĞBET
Ürünlerin üniversiteye bağlı Sevil Dinç Gıda İşleme Tesisleri'nde üretildiğini ve kendilerinin sütleri düzenli olarak oraya gönderdiklerini anlatan Koluman, şunları kaydetti: Buradaki ürünler yüzde yüz doğal, hayvanı yetiştirirken de dikkat ediyoruz. Ne zaman ilaç verdiğimize, ne zaman aşı yaptığımıza, sütteki protein, yağ, kuru madde miktarı tamamen denetimimiz altında. Keçi ürünlerinde yok satıyoruz. Bazen stokumuz bitince 3 ay kadar ürün de olmuyor" dedi.