Mersin Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, hayata geçirdikleri eylem planlarıyla, yerinde kalkınma ve yerinde istihdam sağladıklarını belirterek, köylünün gelirini artırdıklarını, insanlara iş imkanı sağladıklarını kaydetti. Mersin'de yaklaşık 20 eylem planı hayata geçirildiğini ifade eden Yılmaz, "Bu planlar sayesinde orman köylüsünün geliri yıllık yaklaşık 50 milyon TL oldu" dedi.
44 KÖYDE FAALİYET
Mersin Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, 2017 faaliyetlerini, projelerini ve hedeflerini SABAH Güney'e anlattı. 2017'de başarılı çalışmalara imza attıklarını söyleyen Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın yaptığı 34 eylem planı kapsamında, Mersin olarak 27 eylem planını hayata geçirdiklerini kaydetti. Bu planlar arasında yer alan, '5 bin köye 5 bin gelir getirici plan' kapsamında 44 köyde faaliyet yürüttüklerini ifade eden Yılmaz şunları söyledi: "Bozuk orman alanlarında bulunan zeytinlerin 3 yıl bakımını yaptıktan sonra kura ile orman köylüsüne 49 yıllığına verdik. Bütün geliri ise köylüye ait oldu. Orman Genel Müdürlüğü'nün 5 yıllık zeytin eylem planları kapsamında, Mersin'de, 2 bin 800 hektar alan üzerinde 600 bin adet zeytin aşılanacak. Bunlar da bakımları yapıldıktan sonra orman köylüsüne verilecek".
BALLI BİTKİLER EKİLDİ
Eylem planları arasında yer alan 'Bal Ormanları' konusunda Türkiye'de birinci olduklarını vurgulayan Yılmaz, kentte 29 bal ormanı olduğunu, bu ormanlarının 22 bin dekar alanı kapsadığını, 45 bin adet kovan kapasitesi bulunduğunu ve plan sayesinde arıcıların yıllık 50 milyon TL'nin üzerinde gelir elde edeceğini ifade etti. Yılmaz, "Bal ormanlarında, arıcılarımızın rahatlıkla kovanlarını koymaları için zeminler hazırlandı, onlara su alanları oluşturuldu, çeşmeler yapıldı, ballı bitkiler ekildi" diye konuştu.