Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, dönemsel olarak çiftçinin anız yakarak, doğaya, çevreye ve insanlara zarar verdiğini söyledi. Doğan, hububat hasadının başlamasıyla birlikte uyarı ve bilgilendirme yapmalarına karşın, her yıl anız yakıldığını hatırlatarak, "Anız yakıldığı için, canlı yaşamını, çevreyi ve insan sağlığını olumsuz etkileyecek durumlar yaşanmaktadır" dedi. Ülke topraklarının büyük bölümünün organik madde içeriği bakımından 'fakir' olduğunu, bu nedenle anız ve hasat artıklarının toprak için önem taşıdığını ifade eden Doğan "Anız, hububat hasadının ardından toprağı diğer ürün ekimi için hazır hale getirmek, tohum yatağı hazırlamak amacıyla yakılmaktadır. Zamandan ve maliyetten kazanç sağlandığı düşünülse de anız yangınları, aslında ülke topraklarına büyük zarar vermektedir" diye konuştu. Anız yangınları konusunda izleme ve denetleme yetkisine sahip kurumların denetimlerini artırmasını, çiftçileri bilgilendirmesini isteyen Doğan, "Hububat hasadının ardından toprak yüzeyinden alınamayan kısımlar yakılmayıp uygun aletlerle parçalanmalı ve bu durumun toprağa ve toprağın yeni ürün için hazır hale getirilmesine engel teşkil etmeyeceği üreticilere anlatılmalıdır. Çevre Kanunu'na göre anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır" dedi.