Mersinli Özge Yıldırım, Fikriye Erdoğrul ve Özlem Tutuş, isimleri ve yaşları farklı olsa da Genç Çiftçi Projesi sayesinde bin 500 rakımdaki Arslanköy'de çiftçi olarak başarıya uzandı. Proje sayesinde özlemini çektikleri topraklarına dönen kadınlardan biri büyükbaş, diğeri küçükbaş hayvancılık yapmaya başladı, bir diğeri ise atıl araziyi yemyeşil bir erik bahçesine dönüştürdü. Evlendikten sonra eşiyle kent merkezine yerleşen Özge Yıldırım (27), kızı 5 yaşındaki Elif Ada ile köyüne geri döndü.
ABALI: 5 MİLYON TL DESTEK VERİLDİ
Mersin İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Arif Abalı, geçen yıl başlayan proje kapsamında 13 ilçede 5 milyon 370 bin liralık destek verildiğini aktardı. Bu yıl için 197 projeye hibelerin süreceğini kaydeden Abalı, "Bu projede genç çiftçilerimizin, özellikle kadın çiftçilerimizin desteklenmesinin amacı öncelikle tarımda sürdürülebilirliği sağlamak. Projedeki bir amaç da kentten köye geri göçü desteklemek. Bu kapsamda ilimizde çok güzel çalışmalar yapıldı" dedi.
HAYATI DEĞİŞTİ
Yıldırım, Toroslar'ın yaklaşık bin 500 rakımlı Arslanköy Mahallesi'nde bulunan kayınbabasından kalma 10 dönümlük araziyi değerlendirmek için 2016'da projeye ilk adımını attı. Projeden destek almaya hak kazanan genç kadın, talep ettiği 16 bin 500 liralık hibeyle bahçesine 500 erik fidanı dikerek, hem atıl durumdaki arazisini canlandırdı, hem de özlem duyduğu topraklara yeniden dönme şansı buldu. Yıldırım, hayatının değiştiğini, verilen destekle yeni bir bahçe kurduğu söyledi.
ÇİFTLİK KURDU
Proje sayesinde kazandığı 30 bin liralık hibeyle 6 adet angus cinsi sığır alarak, 6 yaşındaki kızı Mine, 2 yaşındaki oğlu Kuzey ve eşiyle birlikte özlem duyduğu topraklarda hayvan çiftliği kuran 24 yaşındaki Fikriye Erdoğrul ise hayallerini gerçekleştirdiği için mutlu olduğunu söyledi. Erdoğrul, "Daha önce Mersin'de oturuyorduk, projeyi duyunca başvurduk. Hayatımdan memnunum. Hedefim burayı ve hayvanlarımı büyütmek" dedi.
KÖYÜNE DÖNDÜ
Uzak kaldığı köyüne geri dönüp, yeni bir hayat kurmak için projeye başvuran Özlem Tutuş (32) da aldığı 30 bin liralık hibe karşılığında 40 keçi aldı. 7 yaşındaki oğlu Furkan ve eşiyle birlikte yamaca kurdukları dağ evinde hayatlarını devam ettirdiklerini belirterek, "Günümüz hayvanlara bakmakla geçiyor. Onlardan elde ettiğimiz sütü, peyniri, yoğurdu satıyoruz. Evimizin geçimi, geleceğimiz ve daha iyi şartlarda hayvancılık yapabilmek için çalışıyoruz" şeklinde konuştu.