Halk sağlığını tehdit eden kaçak et kesimlerinin olumsuz etkisi sıcak havalarda katlanıyor. Adana'nın boğucu sıcaklarında dahi kaçak kesimine devam edilerek vatandaşların sağlığının hiçe sayıldığını bildiren Büyükşehir'e bağlı mezbahanın Müdürü Uğur Uluğsu, "Adana kaçak kesim konusunda Türkiye'nin zirvesine oturmuş durumda. Kentin günlük 200 ton et ihtiyacının sadece yüzde 2'sini mezbahada kesebiliyoruz" dedi.
CİDDİ BOYUTLARDA
Adana'daki kaçak et kesiminin çok ciddi boyutlara ulaştığını anlatan Uluğsu, "Bu konuda çok ciddi bir çalışma yapmak lazım. Sadece Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile olacak bir iş değil. Adana Valiliği öncülüğünde özel bir komisyon kurulmalı. Sağlık Bakanlığı'ndan Maliyeye, belediyelerden güvenlik güçlerine kadar her kurumun el atması gerekiyor. Bunun yanında vatandaşın da bilinçlendirilmesi gerekiyor" diye konuştu. Kaçak kesilen hayvanların önemli bir bölümünün hastalıklı olduğunu vurgulayan Uluğsu, "Hastalıklı hayvanları mezbahaya getiremiyorlar çünkü biz veteriner kontrolünden sonra o hayvanları imha ediyoruz. Bundan dolayı kaçak kesiyorlar. Vatandaşımız ne yediğini bilmiyor. İnsanlarımızda şöyle bir algı var; 'Gözümün önünde kesiliyor, ben eti bire bir görüyorum.' Oysa o hayvanın hastalıklı olduğundan haberi yok. Ne yediğinin farkında değil" şeklinde konuştu.
HER AÇIDAN ZARAR
Merdiven altı kesimlerin insan sağlığına verdiği zararın yanında ülke ekonomisine de ciddi darbeler vurduğunu bildiren Uluğsu şunları söyledi: Devletin ciddi kaybı var çünkü ortada vergi kaçakçılığı söz konusu. Biz ve kesim izni olan diğer kuruluşlar Maliyeye kayıtlı, vergi levhası olan, sigortalı işçi çalıştıran kurumlar. Oysa onlar kayıtdışı çalışıyorlar. Hem devlete hem de millete zararları var.