Bereketli topraklarıyla dört mevsim ülkenin tarım ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Adana, günden güne gelişen sanayi yatırımları ve turizm destinasyonlarıyla Türkiye'nin yıldızı her zaman parlayan kenti konumunda. Yeraltı ve yerüstü kaynakları, tarımsal çeşitliliği ve iklimi, işgücü potansiyeli, ulaşım olanakları, limanları ve zengin kültürel yapısı ile dikkatleri üzerine çeken Adana, sanayi yatırımları için cazibesini sürekli artırırken, ziyaretçilerine kültür turizmi için paha biçilmez olanaklar sunuyor.
GÜÇLÜ SANAYİ KÜLTÜRÜ
Tarıma dayalı sanayisiyle 1990'lı yıllara kadar Türkiye'nin dinamosu olan Adana, 2000'li yıllardan itibaren gelişen teknolojiye çabuk ayak uydurdu ve bu kimliğini korumayı başardı. Sanayileşmenin gerçekleştiği ilk illerden biri olan ve güçlü bir sanayi kültürüne sahip olan kent, sanayide istihdamın yüzde 2'sine sahip olmasıyla çarkların dönmesine önemli katkı sağlıyor. Adana Valisi Mahmut Demirtaş, serbest bölge, OSB, küçük sanayi siteleri ve teknoloji geliştirme bölgesi ile kentin sanayicilere her türlü kolaylığı sağlayabilecek bir altyapıya sahip olduğunu söyledi. Dış kaynaklı sorunlara rağmen, yatırımcı için cazibesini koruyan Adana'da 2016 yılında açılan firma sayısının bin 805'ten bin 827'ye yükseldiğini kaydeden Vali Demirtaş, "Türkiye'nin en büyük OSB'lerinden biri olan Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, 35 bin kişiye iş imkanı sağlayarak istihdama önemli katkılar sunuyor. OSB'de 2015 yılında sabit yatırım miktarı 1,679 milyar TL'den 5,072 milyar TL'ye çıktı. Türkiye'nin kimya, petro-kimya, demir-çelik, enerji santralleri, tersane ve çimento gibi ağır sanayi yatırımlarına yönelik ilk ve tek serbest bölgesi olan Yumurtalık Serbest Bölgesi'nde de 2 bin kişi istihdam ediliyor" dedi.
TÜRKİYE BİRİNCİSİ
Yüzölçümünün yüzde 38'ini oluşturan tarım topraklarıyla Türkiye'yi besleyen Adana, iç tüketim, ihracat ve tarımsal sanayi ürünleri ile ekonomide önemli yer tutuyor. Turunçgil, mısır, soya ve yerfıstığı üretiminde Adana'nın Türkiye birincisi olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Çukurova'nın kalbinde yer alan ilimiz, ürün deseni açısından oldukça zengindir. TÜİK verilerine göre 1 milyon ton mısır, 986 bin ton narenciye, 97 bin ton soya, 88 bin ton yerfıstığı ile Türkiye birincisi; 134 bin ton ayçiçeği ile 5'inci, 1,2 milyon ton buğday ile 9'uncu sıradayız. Stratejik bir ürün olan pamuk üretiminde de 5'inci sıradayız" diye konuştu. Son yıllarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kırsal kalkınma yatırımlarına verdiği destekler sayesinde, kentte meyve ve sebze işleme, paketleme ve tarım makineleri imalatının da geliştiğini ifade eden Vali Mahmut Demirtaş şunları söyledi: Kırsal kalkınma ekonomik yatırımları desteklemesi kapsamında ilimizde toplam yatırım tutarı 68 milyon 902 bin 893 TL olan 93 yatırıma, 31 milyon 43 bin 207 TL hibe sağlandı. Son yıllarda tarımsal alanda devletimiz tarafından yapılan büyük reformlar ile Adana tarımına ve Adana çiftçisine hak ettiği değer ve destek sağlanmıştır. Yapılan bu reformlarla Adana'daki 80 binden fazla tarım işletmesinin daha iyi şartlarda üretim yapması sağlanmıştır.
HER ADIMDA TARİH VAR
Tarımı ve sanayisiyle ekonomiye can veren Adana, medeniyetlerin binlerce yıllık birikimiyle adeta bir açık hava müzesini andırıyor. M.Ö. 6000'li yıllara kadar uzanan zengin tarihin izlerini taşıyan kent, turizmin hemen her türüne hizmet verebilecek olanaklara sahip. AB Bakanı Ömer Çelik'in destekleriyle kültür ve turizm alanında birçok yatırımın hayata geçirildiğini vurgulayan Vali Demirtaş, "İlimizdeki tüm antik kentlerde, önemli höyüklerde arkeolojik kazılar devam ediyor. Tepebağ, Sirkeli Höyük, Tatarlı Höyük, Anavarza Antik Kenti, Magarsus, Misis-Mophuestia ve Yumurtalık-Aigeai antik kentlerinde her gün yeni eserler ortaya çıkıyor" dedi.
Ceyhan OSB
Adana ekonomisinin gelişmesi ve yeni yatırımlarla buluşmasında büyük önem taşıyan Ceyhan OSB'nin yer seçim süreci tamamlandı. 2017 sonunda yatırımcılarla görüşülecek.
Tepebağ Höyüğü
Tepebağ Höyüğü'nde bulunan tarihi Tepebağ Evleri'nin restore edilip işlevsel hale getirilerek turizme kazandırılması amacıyla başlatılan çalışmalar sürdürülüyor. 68 dönümlük bir alanda kurulacak olan 'Yeni Müze Kompleksi' tamamlandığında dünyanın sayılı müzeleri arasına girecek.
Kaleler şehri
Anavarza Kalesi, Kozan Kalesi, Yılankale, Tumlu Kalesi, Feke Kalesi ve Saimbeyli Kalesi gibi birçok kalesiyle tam bir kaleler şehri olan Adana'da, gerçekleştirilen yeni kazı çalışmalarıyla yeraltında yatan tarih gün yüzüne çıkarılıyor.