Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Özge Akar Özyaman, güvenli ve sağlıklı gıda konusunda çiftçiler ve dağıtıcı kuruluşların yanı sıra tüketicinin de üzerine düşen görevler olduğunu söyledi. Gıdaların özellikle seçimi, temizlenmesi ve pişirilmesi sırasında bazı konulara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Özyaman, böylece hem sağlığa zarar verici olumsuzlukların engellenebileceğini, hem de gıdaların besin değerlerinin korunabileceğini kaydetti.
TAZE OLMALI
Fazla miktarda katkı maddesi içeren besinlerden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Özyaman, "Saflaştırılmamış, zenginleştirilmiş tahıl ürünleri seçilmeli, mümkün olduğunca yağ içeriği az olan besinler, kırmızı et yerine tavuk veya balık seçilmeli. Daha az tuz içeren besinler tüketilmeli, hazır meyve suları, gazoz, kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, limonata tercih edilmeli. Sağlam, zedelenmemiş, bozuk-küflü-çürük olmayan gıdalar seçilmeli" dedi. Meyve ve sebzelerin parçalanmadan bol suda yıkanmasını öneren Özyaman, şöyle konuştu: "Ama uzun süre su içinde bırakılmamalı. Aksi halde, bir kısım mineraller ve suda eriyen vitaminler suya geçer ve ziyan olur. Parçalanmış sebze ve meyvelerde bu kayıp daha çok olur" diye konuştu.