Kurtuluş Savaşı'nda Adana'nın Ermeni ve Fransız işgaline karşı verdiği Milli Mücadelede büyük pay sahibi olan Şeyh Cemil Nardalı'nın, askeri karargâh olarak kullandığı kendi adını taşıyan konağı, restorasyonu 2011 yılında tamamlanmasına rağmen hâlâ açılmadı. Adana Büyükşehir Belediyesi'ne 'Kurtuluş Savaşı Müzesi' yapılması şartıyla devredilen konağın 6 yıldan beri açılamadığını belirten Şeyh Cemil Nardalı'nın torunu Can Gülez "Konağın hâlâ açılmamasında artık kasıt arıyorum. Sayın Valimizin konuya öncülük etmesini istiyorum" dedi.
KARARGÂH OLARAK KULLANILDI
Adana'nın varlıklı ailelerinden olan Şeyh Cemil Nardalı, 1920 yılında Fransız ve Ermeni işgali sırasında 'Kaç-Kaç'a zorlanan Adana halkına kucak açtı ve 'Büyük Oba' diye anılan mahallede barındırdı. Bölgenin ileri gelen isimlerinden olan Nardalı, Akkapı Mahallesi'ndeki tarihi konağını da Kuvayi Milliye kuvvetlerinin karargâhı haline getirdi. Milli Mücadele ile ilgili önemli kararlar bu konakta alındı. Mustafa Kemal Atatürk, Adana gezisinde Milli Mücadelenin kazanılmasında büyük pay sahibi olan ve mal varlığını bu uğurda harcayan Şeyh Cemil Nardalı'yı evinde ziyaret ederek konakta misafir oldu. Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği mücadeleden ötürü Atatürk tarafından madalya ile ödüllendirilen Şeyh Cemil, 1955 yılında 80 yaşında ismini taşıyan konakta yaşamını yitirdi. Cenazesine binlerce kişi katıldı.
TARİHE TANIKLIK ETTİ
Tarihe tanıklık eden konak, Cemil Nardalı'nın çocukları tarafından bir süre sonra boşaltıldı. Yaklaşık 43 yıl boş kalan konak, torun Can Gülez'in çabaları sonucunda Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Müdürlüğü tarafından 1993 yılında koruma altına alındı ve kaderiyle baş başa bırakıldı. Gülez, 'Kurtuluş Savaşı Müzesi' yapılması için konağı Büyükşehir Belediyesi'ne devretti. Restorasyon 2011 yılında tamamlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'nün seçildikten sonra konağı ziyaret ettiğini belirten Can Gülez,"Konağı peyzajı tamamlanmış şekilde devretmiştim. Başkan Sözlü, müze olarak açılması için talimat vermişti ama sonuç çıkmadı. Defalarca görüşmek istememe rağmen kabul edilmedim. Durumu BİMER aracılığı ile Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a bildirmiştim. 2014 yılında belediyeden fonksiyon çalışmaları devam ettiğine dair bir yazı geldi. Ne hikmetse bu çalışma bir türlü bitmedi, müze açılmadı. Varsa çıksın nedenini açıklasın" diye konuştu.
"TEKRAR YAZACAĞIM"
Adana'nın tarihinde önemli bir yer tutan tescilli kültür varlığının bir an önce açılması için Vali Mahmut Demirtaş'tan destek beklediklerini belirten Gülez, bu konuda Adana halkı ve sivil toplum kuruluşlarını da duyarlı olmaya çağırdı. Gülez,"Konak açılıncaya kadar mücadelem devam edecek. CİMER aracılığı ile durumu yeniden Cumhurbaşkanımız Erdoğan'a bildirip, açılmama sebebinin soruşturulmasını isteyeceğim. Müze olması için 25 yıl mücadele verdiğim konağın çürümesini istemiyorum. Ne yazı ki şu anda çürümeye terk edildi" şeklinde konuştu.
ŞEYH CEMİL NARDALI KİMDİR?
Şeyh Cemil Nardalı 1875 yılında Akkapı Mahallesi'nde doğdu. Babası Molla Mesut özellikle Güney Adana'da etkili ve saygın bir kişiydi. Varlıklı bir aileden gelen Şeyh Cemil Nardalı 43 yaşında kendisini Kurtuluş Savaşı'nın içinde buldu. Konağını askeri karargâh olarak kullandırdı. Milli kuvvetlerle Adana'nın güney bölgesine işgalcileri sokmadı. Nardalı,10 Kasım 1955 yılında yaşamını yitirdi.