Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Alican Yamanyılmaz, Mersin'de Tarım Bakanlığı tarafından oluşturulan Sınır Kontrol Noktası'nda yapılan uygulamalarda çeşitli sorunlar yaşandığını söyledi. Yamanyılmaz, başka illerde hiçbir sıkıntı olmamasına rağmen Mersin Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü'nde özellikle son bir yıldır yaşanan sıkıntılar yüzünden hem ihracatçıların hem de ithalatçıların Mersin'den ayrılmaya başladığını söyledi.
İHRACATÇI ZORDA
Yamanyılmaz, yurt dışından ülkeye giren hayvansal ürünlerin, ihraç kayıtlı olarak direkt üretime girmesi gerekirken, bu noktalarda tekrar analizler yapılmasının ve ürünlerin uzun süre bekletilmesinin ihracatçıyı zor durumda bıraktığını belirtti. Özellikle bağırsak ürünleri ile hayvansal ve balık ürünleri sektörünün bu uygulamalardan olumsuz etkilendiğini söyleyen Yamanyılmaz, analiz bedeli, limanda bekleme, elektrik konvertör gibi ücretlerin ihracatçının belini büktüğünü bildirdi. Yapılan bu işlemlerin konteyner başına 10-11 bin TL civarında kayba neden olduğuna vurgu yapan Yamanyılmaz, bu durumun rekabetteki güçlerini de azalttığına dikkat çekti. "Türkiye'nin neredeyse her tarafında bu ürünlerin ihraç kayıtlı ithalatı yapılırken bu uygulamaların sadece Mersin'de olmaması, kente büyük zarar veriyor" diyen Yamanyılmaz, ihracatçıların ve ithalatçıların, Mersin'den ayrılarak İstanbul, İzmir ve Antalya gibi liman kentlerine gitmeye başladıklarını söyledi.
HER YIL YÜZDE 15 KAYIP
Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve bağırsak sektör temsilcisi Nurullah Eskitütüncü ise son birkaç yıldır kokoreç yapılmak üzere yurt dışından fiziksel yapısı farklı bağırsak getirildiği söylentileri üzerine ithal edilen her bağırsağa DNA testi yapılmaya başlandığını bildirdi.