Türkiye'de bıçak üretiminin önemli merkezlerinden Kahramanmaraş'ta, küçükbaş hayvanların boynuzları usta ellerde bıçakkılıç sapı, tarak ve tespih gibi otantik ürünlere dönüştürülerek yurt dışına ihraç ediliyor. Tarihi Demirciler Çarşısı'nda çocukluğundan beri bıçakçılık yapan 72 yaşındaki Ali Selaldı, yıllardır kasaplardan topladığı ve işlemden geçirdiği küçükbaş hayvan boynuzlarını bıçak ve kılıç sapı, tarak ve çeşitli otantik malzemelere dönüştürüyor.
İHRAÇ EDİLİYOR
Günde 40-50 bıçak ve kılıç sapı yapan Selaldı, işinin zorluklarına rağmen hem mesleğini sürdürmenin hem de ilerlemiş yaşına rağmen evine ekmek götürmenin mutluluğunu yaşıyor. Selaldı'nın yaptığı eşyalar, İstanbul ve Konya gibi büyük kentlerin yanı sıra ihracatçı firmalar aracılığıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Suudi Arabistan, Yemen, Bosna Hersek ve Almanya gibi ülkelere gönderiliyor.
SÜS EŞYASI OLUYOR
Boynuzdan yaptığı ürünlere eskiden ilginin bu denli olmadığını belirten Ali Selaldı, "Boynuzdan ürünler bugün turistik yerlere, mesela Kıbrıs'a çok gidiyor. Daha çok süs eşyası olarak kullanıyorlar. Tespih Suudi Arabistan'da yok satıyor. Küçük küçük kesip tespih yapıyoruz, kadınlar için tarak yapıyoruz" dedi.
GÜNLÜK 50 ADET ÜRETİYOR
Ürettiği malzemelerin fiyatının 2 ile 25 lira arasında değiştiğini anlatan Selaldı, günlük 40 ila 50 arasında sap imalatı yaptığını kaydetti.