Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame kabul edildi. Aralarında eski Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın da bulunduğu 5'i tutuklu, 17 sanıklı dava Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.
İddianamede, haklarında 5 yıldan 35 yıla kadar hapis istenen sanıkların yaptıkları usulsüz işlemlerle ve kamu kaynakları ile FETÖ/PDY terör örgütüne finansman sağlandığı iddia edildi.
EMNİYETE İHBAR
Adana Emniyet Müdürlüğü'ne 15 Mayıs 2015 tarihinde yapılan ihbarda, 2012 yılında Zihni Aldırmaz ve yönetiminin imar yolsuzluğu ve plan sahteciliği yaptığı, Gülen cemaatince kurulmak istenen Kanuni Üniversitesi'ne ait nazım imar planında üniversite imarlı olan Şambayadı Mahallesi'ndeki parsellerin meclis kararı olmadan konut alanına çevrildiği, ayrıca Real civarındaki Burç Okullarının yanında Milli Emlak'tan alınan yerin üniversite alanına çevrildiği, cemaatin bu arazileri vatandaştan çok ucuza aldığı, daha sonra da bu arazilere imar alınarak rant elde edildiği iddiasında bulundu.
Emniyete yapılan ihbarda ayrıca, "Devletin arazisinin üniversite arazisine çevrildiği, Zihni Aldırmaz'ın Kanuni Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu, Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'nin ve ihtisas komisyonunun bu yerin imar fonksiyonunun değişikliğiyle ilgili bir kararının olmadığı, yapılan bu imar değişikliğiyle Fethullah Gülen cemaatine 50 milyon, yapılaşma başlayınca da 150- 200 milyon liralık büyük bir rant sağlandığı, ayrıca villa imarı verilen TEM Otoyolunun Karahan çıkışındaki çok değerli arazilerin de usulsüz şekilde imara açıldığı" ileri sürüldü.
ÖRGÜTÜ ANLATTI
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, Terör- Teknik ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı soruşturmayı tamamlayarak Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açtı. Savcı, iddianamenin ilk bölümünde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ/PDY), kuruluşu, amacı, stratejisi, modeli, paralel devlet kurma çabaları, istihbarat ağ, mali yapısı, kaynakları, işadamlarından sağlanan gelirler ve terörizmin amaçlarını anlattı.
İddianamede FETÖ/PDY ile bağlantılı kişi ve kuruluşlara ait olan ve imar planlarında üniversite arazisi olarak tahsisi bulunan taşınmazların, imar planlarında usulsüz şekilde yapılan değişiklikle vasfının konut alanına çevrildiği, bu şekilde taşınmazın değerinin fahiş miktarda arttırılması sağlanarak FETÖ/ PDY terör örgütüne finansman sağlandığı, Büyükşehir Belediyesi mali kaynaklarının usulsüz şekilde FETÖ/PDY terör örgütü ile bağlantılı kişi ve kurumlara aktarıldığının tespit edildiği belirtildi.
İddianamenin 1 numaralı şüphelisi firari Fetullah Gülen hakkında 'Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme', tutuklu Zihni Aldırmaz, Başkan Danışmanı Ferat Yüksel, işadamı Mustafa Vural, Hasan Uzun, eski Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ile tutuksuz şüpheliler Adem Sönmez, Mustafa Demir, Bekir Kadı, Sultan Sözeri, Cengiz Dinçer, Oya Erişen, Ömer Mersinligil ve firari Ömer Ekinci, Kemal Elibol ve Cemal Soncu hakkında ise 'Terör örgütüne üye olmak', 'Kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği', 'Terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet' ve 'Nitelikli dolandırıcılık', Tarık Kaplan hakkında "Suçluyu kayırma" suçlarından dava açıldı.
3 firari hakkında yakalama kararı çıkarıldı.