Adana takımları, zemini parkeli spor salonu bulma konusunda varlık içinde yokluk çekiyor. Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi'nde ve Avrupa'da Adana'yı başarı ile temsil eden Botaşspor ile Adana ASKİ Spor yetkilileri, kentteki toplam 34 spor salonundan sadece Menderes, Yüreğir Serinevler ve Şakirpaşa spor salonlarının zemininin parke olduğunu belirterek, "Diğer salonların zemini sentetik. Bu yüzden antrenman yapacak salon bulmakta zorlanıyoruz. Örneğin Çukurova Üniversitesi'nin salonu parke zeminli olsa tüm maçlarımızı burada oynarız, üniversite canlanır" dedi.
BÜYÜK SIKINTI YAŞANIYOR
Sentetik zeminin sert oluşu, kolay sakatlanmalara yol açması, kısaca basketbol oynamaya elverişli olmamasından dolayı başta Çukurova Üniversitesi yerleşkesinde yer alan ve sentetik zemine sahip Lütfullah Aksungur Spor Salonu ile Sakıp Sabancı Spor ve Sergi Sarayı'na dikkatleri çeken Botaşspor ve Adana ASKİ yetkilileri, genç taraftarların desteğini de düşünerek, üniversite yönetimine salona parke zemin yapılması teklifini götürmeye hazırlanıyor.
CANLILIK OLUR
Botaşspor Sportif Direktörü Abdullah Kutlu, Adana'da parke zeminli spor salonu konusunda sıkıntı yaşandığını belirterek, "İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlere baktığımızda bütün salonların parke zeminli olduğunu görüyoruz. Adana'da ise maçlarımızı sadece Menderes ve Yüreğir Serinevler spor salonlarında oynayabiliyoruz. Çukurova Üniversitesi'ne ait iki büyük spor salonu var. Bu iki salon zemin dışında FIBA kriterlerine uygun. Eğer üniversite yönetimi salonların zeminini parke yaparsa tüm maçlarımızı burada oynarız. Bütün üniversite gençliği maçlara gelir, canlılık olur" dedi.
PROFESYONELLER İÇİN
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Ercan Atalay ise basketbol ile iç içe olduğunu söyleyerek, "Basketbolda saha zemini açık alan ve kapalı alan sahalarda farklılık gösterir. Açık alanda pvc, akrilik, beton, asfalt gibi sentetik kaplamalar tercih edilir, çünkü daha ucuz, daha dayanıklı ve bakımı daha kolaydır ancak sakatlanma riskini artırır" dedi. "Kapalı alan basketbol sahaları çoğunlukla parkedir" diyen Atalay, "Parke saha profesyoneller için birinci sınıf sahadır" diye konuştu.
BASKETBOL SAHASI PARKE OLMALIDIR
Atalay, parke döşeli kapalı salonlarda sporcu kayarak düşeceği için sakatlanma riskinin daha az olacağını savunarak, "Parke daha sağlam, daha ergonomik, sporcu sağlığına uygun, spor zemini için gerekli esneklik ve akustik özelliklere sahiptir. Parkede akçaağaç, kayın ve meşe gibi ağaçlar tercih edilir. Esnekliği daha kolay ve yumuşak bir zemin için 12 mm kalınlığında olmalıdır. Top sıçrama ve noktasal kuvvet emilimi en yüksek materyaldir. Dolayısıyla sporcu daha çok verimle oynayıp daha az sakatlanacaktır" diye konuştu.
ZEMİNİ BİZ YAPALIM
Adana ASKİ Spor Kulübü As Başkanı Sedat Sözlü ise, "Adana'da spor salonu çok ancak parkeli salon sayısı az. Bazı haftalar bu sıkıntı nedeniyle antrenmanlarımızı dahi yapmakta güçlü çekiyoruz. Sentetik zeminde de basketbolun oynanması zor. Kadromuzda NBA liginden yüz binlerce dolara transfer ettiğimiz oyuncularımız var. Bunların sentetik zeminde göz göre göre sakatlanmasını istemeyiz. Çukurova Üniversitesi ile görüşüp yetki alabilirsek zeminin parkeye dönüştürülmesini kulüp olarak sağlarız" diye konuştu.