Kurtuluş Savaşı sırasında Adana'nın Ermeni ve Fransız işgaline karşı verdiği milli mücadelede büyük pay sahibi olan Şeyh Cemil Nardalı'nın, askeri karargah olarak kullandığı konağın restoresi 2011 yılında tamamlandı ancak tarihi konak bir türlü hizmete açılamadı. Büyükşehir Belediyesi'ne "Kurtuluş Savaşı Müzesi" yapılması şartıyla devredilen konağın açılmamasına tepki gösteren Şeyh Cemil Nardalı'nın torunu Can Gülez, "Başkan Hüseyin Sözlü de verdiği sözü tutmadı. Tarihi değerlere verdiğimiz değer bu mu? 1,5 yıl önce restorasyona başlanan Şakirpaşa Konağı bitti ve 16 Aralık'ta açılıyor. İnsanın aklına 'kasıt' sorusu geliyor" dedi.
TARİHE TANIKLIK ETTİ
Tarihe tanıklık eden konak, Şeyh Cemil Nardalı'nın çocukları tarafından boşaltıldı. Yaklaşık 43 yıl boş kalan konak, Cemil Nardalı'nın torunu Can Gülez'in büyük gayretleri sonucu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Müdürlüğü tarafından 1993 yılında koruma altına alındı. Ancak aile tarihi konağın restore edilip müze haline getirilmesini beklerken, tarihi konak adeta kaderi ile baş başa bırakıldı. Bunun üzerine Can Gülez konağı "Kurtuluş Savaşı Müzesi" yapılması kaydıyla Adana Büyükşehir Belediyesi'ne devretti.
FONKSİYONLAnDIrMA ÇALIŞMASI
Dönemin Büyükşehir Başkanı Aytaç Durak tarafından imzalanan protokolle konakta restorasyon çalışmaları başladı. 2011 yılında tamamlanan konak, müze olarak Adana halkının hizmetine girmesi beklenirken ne hikmetse bir türlü açılamadı. Torun Can Gülez, milli mücadelede kullanılan tarihi konağın neden açılamadığı yönünde Büyükşehir'e defalarca yazı yazdı. Verilen cevaplarda ise, "Fonksiyonlandırma çalışmalarının halen devam ettiği, bu yüzden açılışının yapılmadığı" belirtildi. Can Gülez, bu fonksiyonlandırma çalışmasının ne olduğu konusunda da hiçbir yetkiliden doyurucu bir yanıt alamadı.
DEFALARCA ARADIM, GÖRÜŞEMEDİM
Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü'yü seçilmesinden sonra ziyaret ettiğini söyleyen Can Gülez, "Başkan'a tüm gelişmeleri anlattım. Yakından ilgilendi. Hemen talimat vererek konakla ilgili çalışmaların bir an önce tamamlanmasını istedi. Ancak aradan 8 ay geçti ama hala bir hareket yok. Kendisini, danışmanlarını ve özel kalemini defalarca aradım ama görüşemedim. Tarihe tanıklık eden bir konağın tüm işlemlerinin bitmesine rağmen müze olarak açılmamasına bir anlam veremiyoruz. Oysa 1,5 yıl önce restorasyonu yapılan Şakirpaşa Konağı'nın 16 Aralık'ta açılacağı yönünde ilanlar verildi. Bizim konağımızın suçu ne? Burada 'kasıt' aramaya başladık" dedi.
ŞEYH CEMİL NARDALI KİMDİR?
Şeyh Cemil Nardalı 1875 yılında Akkapı Mahallesi'nde doğdu. Babası Molla Mesut özellikle Güney Adana'da etkili ve saygın bir kişiydi. Varlıklı bir aileden gelen Şeyh Cemil Nardalı 43 yaşında kendisini Kurtuluş Savaşı'nın içinde buldu. Konağını askeri karargah olarak kullandırdı. Milli kuvvetlerle Adana'nın güneyin bölgesine işgalcileri sokmadı. Şeyh Cemil Nardalı, 1920 yılında Fransız ve Ermeni işgali sırasında "Kaç-Kaç"a zorlanan Adana halkına kucak açarak, "Büyük oba" diye anılan mahallede barındırdı. Milli Mücadele ile ilgili önemli kararlar bu konakta alındı. Mustafa Kemal Atatürk, Adana gezisinde, milli mücadelenin kazanılmasında büyük pay sahibi olan ve mal varlığını bu uğurda harcayan Şeyh Cemil Nardalı'yı evinde ziyaret ederek konakta kaldı. Kurtuluş Savaşı'nda gösterdiği mücadeleden ötürü Atatürk tarafından madalya ile ödüllendirilen Şeyh Cemil Nardalı, 1955 yılında 80 yaşında yaşamını yitirdi.