Hükümete yönelik 17 ve 25 Aralık darbe girişimleri sonrası deşifre olan Paralel Yapı, 2 yıl içinde çökertildi. Onlarca soruşturma ve davada yüzlerce örgüt üyesi ve karanlık ilişkiler deşifre edildi. Örgütün yasadışı dinlemeleri, kumpasları ve eylemlerine yönelik başlatılan soruşturmalar, ikinci yılda üst yapılanmaya uzandı. Paralel örgüt mensupları da çareyi kaçmakta buldu. Bir döneme damgasını vuran meşhur savcılar ve işadamları da dahil yüzlerce kişi firar etti. En son yapılan Paralel Ana Örgüt Soruşturması'nda savcılığın hakkında gözaltı kararı çıkardığı 73 kişiden sadece 5'i bulunabildi. Örgüte karşı emniyet, yargı ve TSK başta olmak üzere tüm devlet kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarında hem adli hem idari soruşturmalar yürütülüyor. İstanbul'da yürütülen soruşturma ve davalardaki son durum ise şöyle:
RAKAMLARLA FETÖ'DE ÇÖKÜŞ
17 Aralık soruşturması: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 67 kişi hakkında soruşturma yürütüyor. İlk operasyon geçen 8 Aralık'ta yapıldı. 27 kişi gözaltına alındı ve sorgularının ardından serbest bırakıldı. Şüphelilerden 10'u diğer Paralel davalarda tutuklu olduğu için gözaltı işlemi uygulanmadı. 29 kişinin ise savcılığa tebligatla ifadeye çağrılacağı belirtildi. Suçlama ise; o dönem Dışişleri Bakanı olan Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın yurtdışına giriş çıkış kayıtlarını tutup yolsuzlukla ilişkilendirmeye çalışmak.
YURTDIŞINA KAÇAN FETÖ'CÜLER!
Organize casusluk soruşturması: 17 Aralık darbe girişimi öncesi, İstanbul Organize Şube'deki Paralel ekibin, kendilerinden olmayan yöneticileri dinlediği tespit edilince ayrı soruşturma başlatıldı. Dönemin İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ve Organize Şube Müdürü Nazmi Ardıç dahil 29 şüpheli, 13 Nisan'da gözaltına alındı. 17'si tutuklandı.
25 Aralık darbecileri: 8'i tutuklu 69 kişi hakkında dava açıldı. Fetullah Gülen ve yardımcısı Sinan Dursun ile eski emniyet müdürleri Yakup Saygılı ve Yasin Topçu dahil 67 kişi "darbe teşebbüsü"nden ağırlaştırılmış müebbet, 2 kişi ise örgüt üyeliğinden 15 yıla kadar hapis ile yargılanıyor. İddianamede, 17 ve 25 Aralık darbe girişimi, "kamudaki beyaz yakalıların darbesi" olarak nitelendi. Davanın ilk duruşması 6 Ocak'ta yapılacak.
Selam Tevhid kumpası: İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 1 Şubat'ta başlayacak davada 55'i tutuklu 122 sanık var. Gülen ve Emre Uslu, eski Emniyet Müdürü Yurt Atayün ve MİT TIR'larına operasyon yapan jandarma personelinin yargılandığı davada tüm sanıklar için "hükümete darbe teşebbüsü" suçundan ağırlaştırılmış müebbet isteniyor. Sanıkların ayrıca "casusluk", "resmi belgede sahtecilik" gibi suçlardan 7.5 yıl ile 99 yıl 10 ay arasında değişen hapis cezaları öngörülüyor. Bu davada, ABD'de kaçak olarak yaşayan Gülen ve Uslu hakkında gıyabi tutuklama kararı var. Aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve bakanların da bulunduğu 968 kişi ise mağdur ve müşteki olarak yer alıyor.
YASADIŞI DİNLEMEDE 23 TUTUKLU
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan Tahşiyecilere kumpas davasında, Gülen ile Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, Zaman gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve eski emniyet müdürlerinin de aralarında bulunduğu 15'i tutuklu 33 sanık var. Davanın 1 numaralı sanığı firari Fetullah Gülen için yakalama kararı bulunuyor. İddianamede, Gülen'i eleştiren Tahşiye grubuna, Gülenci polislerin sahte belgelerle operasyon yaptığı öne sürülüyor.
Yasadışı dinleme ve casusluk: İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 15 Şubat'ta başlayacak davada İstanbul, Tekirdağ ve Edirne emniyet müdürlüklerindeki Paralel Yapı'nın 2008-2013 arasında kesintisiz şekilde yasadışı dinleme yaptığı belirtiliyor. Bu 3 ilin istihbarat şubesinin başında yer alan dönemin emniyet müdürlerinin de aralarında bulunduğu 23'ü tutuklu 143 polis yargılanıyor.
Balyoz ve Ergenekon kumpasları: Paralel Yapı'nın Balyoz Darbe Planı davasıyla askerlere kumpas kurulduğu iddiasına ilişkin soruşturmada, bu zamana kadar sadece gazeteci Mehmet Baransu gözaltına alındı. Baransu "Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme" suçundan tutuklu...
Dink cinayeti Paralel'e uzandı: 2015 Şubat'ta Paralel polis şeflerine Hrant Dink cinayeti kapsamında operasyonlar yapılmaya başlandı. Eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek 27 Şubat'ta tutuklandı. İddianamede, cinayette FETÖ ekibinin parmağına geniş yer verildi.
SOLUĞU YURTDIŞINDA ALDILAR
Paralel hâkim ve savcılarla ilgili soruşturmaları yasa gereğince HSYK yürütüyor. Bu hâkimlerden Metin Özçelik ile Mustafa Başer, yetkileri dışında nisan ayında tüm Paralel tutukluları tahliye etmeye kalkışınca tutuklanmıştı. Ardından Zekeriya Öz, Celal Kara, Fikret Seçen'in de yurtdışına kaçtıkları tespit edildi.
6 ANA SORUŞTURMA 120 TUTUKLU...
Paralel Yapı, Milli Güvenliği tehdit eden bir unsur olarak Kırmızı Kitap'a girdi. Emniyet teşkilatlarında yuvalanan çetenin binlerce vatandaşı da "yasadışı terör örgütü üyesi" diye dinlediği, Ergenekon, Balyoz, 17-25 Aralık gibi soruşturmaları yürüttüğü İstanbul Emniyeti'ni de üs gibi kullandığı saptandı. 6 ana soruşturmada şimdiye kadar 120'si tutuklu 500 şüpheli hakkında işlem yapıldı.
Yarın: Ankara'da görülen ana örgüt davası ve mali ayağa operasyonlar...