Mısır'a turistik ziyaret yapan bir Alman'ın çölde gezerken yanında kül tablası taşıması sosyal medyada büyük ilgi gördü.
Fotoğrafların ne zaman çekildiği bilinmiyor ama Alman vatandaşın uçsuz bucaksız çölde sigara izmaritini yere atmak yerine kül tablasına koyması; çevreye, doğaya saygının en güzel örneği bence.
Şehir yaşamında sigara izmaritini çöpe atmaya üşenen ve umarsızca yere atanların sayısı çok. Bu konuda bir araştırma yapıldı:
Balıkesir'de, Belediye Temizlik İşleri Müdürlüğü'nce, yaklaşık 700 metre uzunluğundaki işlek bir caddede yapılan çalışmada, 1.5 saat içinde sigara küllüklerine atılan izmarit sayısının 400, yere atılanların ise 8 bin olduğu belirlendi.
Sigara izmaritlerinin doğaya da büyük zararı var.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, şöyle diyor:
"Her yıl üretilen 6 trilyon sigara izmariti, toksik çöp şeklinde deniz ve okyanuslara karışarak deniz yaşamı için ağır bir tehdit oluşturuyor.
Tek bir sigara izmaritinin tamamen çözünebilmesi, 10 sene kadar sürüyor.
ABD'de yapılan bir araştırma, tek bir sigara izmaritinin içinden sızan maddelerin bir litrelik su içinde yaşayan bir balığı öldürmeye yeteceğini gösterdi. Her yıl yerlere ve su yollarına sayısız sigara izmariti atıldığı göz önüne alınırsa, sigaraların su kaynakları için ne kadar tehlikeli olduğu kolayca anlaşılabilir."
27 MILYAR $ ZARAR
Erdöl, izmaritlerin sebep olduğu yangınlara da şöyle dikkat çekiyor: "Her yıl dünya genelinde 17 bin insan ve sayısız canlı, sigara yüzünden meydana gelen yangınlar sonucu hayatını kaybediyor. Sigara kaynaklı yangınlar, yılda 27 milyar doları aşkın da mali zarara sebep oluyor." Özetle; 'Ne olacak küçük bir sigara izmaritinden?' deyip geçmemek lazım.
Sigaranın her şeyi zarar.