CBS'in 60 Minutes (60 Dakika) adlı programına katılan eski Google'ın eski ürün yöneticisi Tristan Harris, cep telefonunu işaret ederek "Bu bir kumar makinesi" dedi, online uygulamaların insanlarda nasıl bağımlılık yarattığını anlattı. Dünya Halleri adlı sitede bu konuşmanın derlendiği güzel bir yazı yayınlandı.
İşte o yazıdan bazı notlar:
Haris: "Teknoloji şirketleri bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde, insanların düşüncelerini, hislerini ve eylemlerini şekillendiriyorlar. İnsanları programlıyorlar. Teknolojinin nötr olduğunu ve istediğin zaman kullanıp istediğin zaman bırakabileceğini söyleyen bir anlatı var ama bu doğru değil. Uygulamayı belirli şekillerde ve uzun süreler boyunca kullanmanızı istiyorlar.
Çünkü bu şekilde para kazanıyorlar."
Zaten araştırmacıların bulgularına göre, telefonlarımıza öyle bağımlıyız ve dopamin için telefonlara o kadar bağımlıyız ki, çoğumuz sadece telefonlarımızdaki uygulamaları kullanarak giderebildiğimiz bir anksiyete (endişe) geliştirdik. Telefonu kenara koyduğumuzda beynimiz böbrek üstü bezlerimizi tetikleyerek kortizol hormonu salgılamamıza sebep oluyor. Bu da stres yaşamak demek. Bu noktadan sonra yaşadığımız anksiyeteyi bastırmanın tek yolu telefonu tekrar elimize almamız.
SİGARA BAĞIMLILIĞI GİBİ
Özetle cep telefonunu bir türlü elinizden bırakamamanız sadece sizin iradenizle ilgili değil.
Abartılı olacak ama bazı online uygulamalar, tıpkı sigara gibi bağımlılık yaratacak şekilde programlanıyorlar. Kullanıcılardan nörolojik tepkiler alabilmeyi amaçlayan kodlar yazan Dopamine Labs adlı bir şirket kurulmuş.
Tek bir amaç var; cep telefonlarını, tabletleri elimizden bırakmamayı sağlamak.
Ve bunda da en büyük zararı medeniyetimiz görüyor. Yaratıcılık ve hayal gücü köreliyor ve en önemlisi; elde cep telefonu boşa harcanan zamanlar!