Facebook kullanıcı sayısı 30 Haziran 2016 tarihi itibariyle 1.71 milyarı buldu. Facebook'a her gün ortalama 350-400 milyon fotoğraf yükleniyor. Bunun bir de videosu, haber link'i vs. var. Facebook gibi uçsuz bucaksız bir deryayı kontrol etmek zor.
Facebook için paylaşılan içeriklerin zararlı olup olmadığını, silinirse gereksiz sansür uygulanıp uygulanmayacağını belirlemek ise en büyük dert.
Her iş yerinde olduğu gibi, Facebook'un da sadece çalışanlarına açıkladığı bazı gizli kuralları var. O kurallara The Guardian gazetesi ulaşmış ve dünyahalleri.com sitesi de bu haberi derlemiş. İşte o kurallardan bazıları:
'Birisi Trump'ı vursun' gibi ifadeler, bir ülkenin başkanını hedef aldığı için silinmelidir.
Çünkü ülke başkanları korunmuş kategoridedir. Öte yandan 'Bir kaltağın boynunu kırmak için tüm basıncı boğazının ortasına uygulayın' ya da 'S****r git geber' gibi ifadeler inandırıcı tehditler olmadığı için, Facebook'ta paylaşılmasında sorun yoktur.
Vahşi ölümler içeren videolar 'rahatsız edici' olarak işaretlenmelidir ancak her zaman silinmesine gerek yoktur. Çünkü bu videolar, zihinsel rahatsızlıklar gibi bazı konularda farkındalık oluşturmak için kullanılabilir.
Çocukların cinsel olmayan fiziksel istismarını ve zorbalığı içeren bazı fotoğrafların silinmesine ya da bir müdahalede bulunulmasına gerek yoktur. Ancak bu durumdan sadistçe zevk alınıyor ya da bu durum kutlanıyorsa silinebilir.
Hayvanlara yönelik şiddet görüntüleri paylaşılabilir. Eğer görüntüler aşırı derecede rahatsız ediciyse, uygun şekilde işaretlenerek yayınlanmalıdır.
Çıplaklık olmadığı sürece kürtaj videoları paylaşılabilir.
Kendine zarar veren kişilerin canlı yayın yapması engellenmeyecektir çünkü Facebook kötü durumdaki kişilerin sansüre uğramasını veya cezalandırılmasını istememektedir.
100 binin üzerinde takipçiye sahip herkes 'kamuya mal olmuş kişi' olarak değerlendirilecek ve özel kişilerin koruma haklarının tamamı bu kişiler için geçerli olmayacaktır.
Facebook'un işlerini kolaylaştırması için moderatörlerine sunduğu bu kurallar listesi tartışma yaratır. Hayvan ve çocuk hakları örgütleri, bu haberden sonra Facebook'u hedef alabilir.
Facebook'un 'kamuya mal olma' kriterinin ucu çok açık; 'ünlüysen herkes senin hakkında istediğini söyleyebilir' diyorlar.
Bizde her habere gereksiz yere zırt pırt dava açan ünlüler, Facebook'un ünlü kriterlerine ne diyecek acaba?