Hatay Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı zabıtalar, kent merkezinde bulunan Suriyeli sığınmacıların açtığı iş yerlerindeki Arapça tabela ve yazıları sökmeye başladı. Belediye Arapça tabela ve yazıların, görüntü kirliliği oluşturduğu için söküldüğünü açıkladı.
Daha önce de Adana merkez, Gaziantep İslahiye'de Arapça tabelalar kaldırılmıştı.
Birçok insan Arapça tabelalar yüzünden Türkiye'nin bir Ortadoğu ülkesi gibi algılanmasından rahatsız. İstanbul'da da bazı semtler küçük Suriye gibi.
Öte yandan dünyanın birçok ülkesinde Çince ya da İtalyanca tabelaların çoğunlukta olduğu özel sokaklar var. Türkiye'nin birçok ilinde farklı yabancı dilde yazılı tabelaları olan iş yerleri var. Uluslararası markaları geçtim;
Türkiye'de bir araştırma yapılsın, kafelere verilen İtalyanca, Fransızca, İngilizce isimler bile Türkçe isimlerden daha çoktur.
DİĞER DİLLER!
İngilizce, Çince tabelalar serbestse Arapça niye yasak? Daha da kötüsü 'Görüntü kirliliği oluşturduğu için Arapça yazılar kaldırılıyor' ifadesi yanlış, ırkçı bir söylem. Arapça da Türkçe, İngilizce gibi kadim bir dil değil mi?
Güzel Türkçemiz yıllardır her koldan hunharca saldırı altında.
Sanki bir marifetmiş gibi marka isimlerinde, iş yeri tabelalarında yabancı dil kullanmak moda. Günlük konuşma dilinde bizim kadar yabancı terim kullanan da yoktur herhalde.
'Toplantı set etmek', 'check etmek', 'cc'de tutmak' 'assign etmek', 'brief sonuçlarını discuss etmek', 'geçen ayın datalarını base etmek' gibi Türkçe-İngilizce karışımı 'plaza dili' diye bir şey var artık. 'Güldür Güldür'ün bir skecinde 'plaza dili' konuşan çalışanlarına patronun "Sucuk satıyoruz biz lan, sucuk!" demesi gibi bu duruma isyan etmemek elde değil.
Hazır Arapça tabelalar kaldırılıyorken; buna İngilizce, Fransızca, Çince, İtalyanca'yı da ekleyelim.
Medyada yabancı dil kullanımına karşı savaş açalım, el birliğiyle Türkçemizi kurtaralım.