İstanbul'un incisi Prens Adaları'na gidip faytona binmeyen yoktur herhalde. Yeşillikler içinde faytonla ada turu atmak güzeldir ama bir de bunu atlara sorun. Bianet'ten Çiçek Tahaoğlu, 'Faytona Binme Atlar Ölüyor' inisiyatifinin sözcüsü Elif Narin'le konuşmuş.
Tablo vahim. Hayvan Hakları İzleme Komitesi'nin raporuna göre; Adalar genelinde 272 fayton var ve 1540 at bu faytonlarda çalıştırılıyor. Resmi verilere göre; yılda 400 at fayton kazalarında ve bakımsızlıktan ölüyor. Narin "400 sayısı sadece belediyenin gömme işlemini yaptığı at sayısı. Ama biliyoruz ki sakatlanan atlar ormanda kaderine terk ediliyor, denizin dibinde at cesetleri görüntüleniyor.
Biz bir senede ölen at sayısının 700-800 civarında olduğunu tahmin ediyoruz" diyor.
Heybeliada'ya sık sık giden biri olarak Narin'in verdiği bilgilerde abartı olmadığına inanıyorum. Çünkü o zavallı atlar öldürülesiye kullanılıyor.
Zaten haberde de belirtiliyor; atların normal ömrü 20 yıl, faytonda çalıştırılanların ise iki yıl.
Faytoncular kış gelince atlarını ormana salıyor. Yaza kadar sağ kalmayı başaranlar ise adaların dik yokuşlarında fayton çekiyor. Ve sonunda çoğu sakatlanıyor, hastalıktan ya da bakımsızlıktan ölüyor.
SORUN OTORİTE BOŞLUĞU
Sadece Kınalıada'da fayton yasak. Kınalıada'da diğer adalara göre fazla yokuş yok, ulaşım daha kolay. Kınalıada'da bir çocuk, fayton çarptığı için hayatını kaybedince ada halkı bu üzücü olaydan sonra faytonları yasaklattı. Bir de Narin'in bahsettiği gibi; başta Büyükada olmak üzere faytonculuk tekelleşmiş durumda, bu işten büyük para kazanan bir zümre var.
Haberde belirtildiği gibi; elektrikli faytonların kullanımı çevreci bir çözüm olabilir. Hem böylece Prens Adaları at dışkısından da kurtulabilir ama faytonların tamamen kaldırılması yasakçı ve kolaycı bir yaklaşım olur. Fayton, Prens Adaları'nın sembolü ve adada yaşayıp bu işten ekmek kazanan birçok insan var. Temel sorun; plansızlık, kuralsızlık, otorite boşluğu ve fayton sahiplerinin açgözlülüğü.
Prens Adaları'nda hayvan dostlarımız için bir sağlık merkezi olsa, fayton sayısı azaltılsa, faytonda kullanılmak üzere güçlü atlar seçilse, kışın barınma sorunu giderilse; dünyanın birçok yerinde olduğu gibi fayton, adaların sembolü kalabilir.