Uykusuzluğun personelin performansına etkilerinden endişe eden ABD şirketi Aetna, çalışanlarının her gece en az yedi saat uyumaları karşılığında para ödülü veriyor. Aetna personeli, en az yedi saat uyudukları her 20 gece için 25 dolar kazanabiliyor. 12 aylık sürede en fazla 300 dolarlık bir üst limit bulunuyor. BBC Türkçe sitesinde yayınlanan habere göre; çalışanlar şirketin bilgisayarlarına bağlı bir bileklikle uykularını otomatik olarak kaydedebiliyorlar. Bu programa geçtiğimiz yıl, Aetna'nın 25 bin personelinden 12 bini katılmış.
Az uyumak, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de büyük bir problem aslında. Birçok insan eskiden TV izleyip az uyuyordu; şimdi Twitter, Instagram, internette diziler, belgesel kanalları, spor yayınları gibi az uyumayı teşvik edecek birçok faktör var. 24 saat çizgi film yayını yapan çocuk kanalları bile çocukların az uyumasına neden oluyor! BBC Türkçe, haberinde araştırma verilerine de yer vermiş: Amerikan Uyku İlacı Akademisi'nin 2011'deki raporuna göre; sadece ABD'de ortalama bir işçi, uykusuzluk nedeniyle yılda 11.3 çalışma günü, yani 2 bin 280 dolara denk gelen verimlilik kaybı yaratıyor. Bu, ABD ekonomisi için yıllık 63.2 milyar dolar düzeyinde bir zarar demek.
'AZ UYKU YETİYOR' YANILGISI
Az uyuyanların en büyük savunması ise 'Dört-beş saatlik uyku bana yetiyor' oluyor. Evet, gerçekten az uykuyla verimli çalışanlar var ama bu insanların sayısı çok az. California Üniversitesi'nden nöroloji profesörü Ying-Hui Fu ve ekibi; insanlarda, dört-beş saat uyuyarak verimli olmasını sağlayan nadir bir gen keşfetmiş ama bu gen her bin kişide bir görülüyormuş. Yani 'Az uyku bana yetiyor' diyenlerin çoğu; hem kendilerini, hem de çevrelerini kandırıyor.
Tam, verimliliği artırmak isteyen bir insan kaynakları müdürünün yazısı gibi oldu değil mi? Ancak bunlar gerçek. Bizde de uykusuzluğun yol açtığı verimsizliğe dair araştırmalar yapılmalı, insanlar uyumaya teşvik edilmeli. Bizde de birçok insan az uyuyup gündüzleri zombi gibi dolaşıyor, düşük verimle çalışıyor ve bu sorumsuzlukları yüzünden diğer çalışanların daha çok çalışmasına neden oluyor ve en kötüsü de sağlıklarıyla oynuyorlar.