Bir ara gazeteler bir araya gelip yazılı basın haberlerinin izinsiz kullanılmasına karşı ortak bir bildirge yayınlamıştı ama bu çıkışın devamı gelmedi, her şey unutuldu. Yazılı basının haberlerini izinsiz kullananlar internet ve TV medyasıydı.
İnternet medyası bir derya, bunun mobil uygulamaları, outdoor yayınları, Twitter'ı, Facebook'u var; var oğlu var. İnternette başka gazetelere kene gibi yapışıp haber sitesi kurmak, mobil uygulamalar pazarlamak yükselen meslek artık. Gazeteciler üç kuruşa çalışıyor ve onların yaptığı özel haberlerden TV'ler, internet siteleri, mobil uygulamalar geçiniyor.
HABERE SAHİP ÇIKIN
Haber hırsızlığında zirve yapmış öyle siteler var ki, haberi aldıkları gazetelerden daha çok tıklanıyorlar. Gün gelecek bu siteler, özel haber hırsızlığı yaptıkları gazeteleri batıracaklar, sonra da gazeteci çalıştırmaya başlayacaklar. Tüm dünyada yazılı basın yerlerde sürünürken Türkiye'de gazeteler hâlâ kendini idare ediyor, köşe yazarları çok okunuyor vs. Bu aslında dünyada internete yenilen yazılı basın açısından bir başarı öyküsü.
Elbette tirajların Türkiye'de hâlâ makul seviyede kalmasının başka nedenleri de var, o da ayrı bir yazı konusu! Daha önce de defalarca yazdım; Türkiye'de internet medyasının yaptığı haber hırsızlığının önüne telif mekanizması çalıştırılarak geçilmeli. Evet, bu teknik açıdan zor bir iş ama yazılı basın, haber hırsızlığının önüne kısmen de olsa geçmeyi başarırsa, özel haberlere telif alınırsa, gazeteler daha uzun süre yayın hayatına devam ederler. Artık haberine sahip çıkmak, özel haber yapmaktan daha hayati!