İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, Çölyak hastalığı tedavilerinde ve glütene karşı intoleransı olan kişilerin programlarında tercih edilen ve son zamanlarda oldukça popüler hale gelen, glütensiz beslenmeye uygun tariflerle karşınızdayım.
GLÜTENSİZ BROWNİ
MALZEMELER
3 adet yumurta
2 çorba kaşığı akçaağaç şurubu
2 çorba kaşığı kakao
70 gr. badem unu
10 gr. glütensiz un
SOSU İÇİN:
1 su bardağı süt
Akçaağaç şurubu
1 çorba kaşığı kakao
YAPILIŞI:
Browni için; önce yumurtaları çırpıyoruz, ardından diğer malzemeyi ekleyip karıştırıyoruz. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişiriyoruz. Piştikten sonra üzerine sosu gezdiriyoruz.
GLÜTENSİZ POĞAÇA
MALZEMELER
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı sıvı yağ
Tulum peyniri
200 gr. glütensiz un
150 gr. badem unu
50 gr. mısır unu
Dereotu
YAPILIŞI: Tüm malzemeyi iyice yoğurup şekil veriyoruz. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ya da susam ile süslüyoruz. 180 derecede 30 dakika pişiriyoruz.
PORTAKALLI DİYET PASTASI
MALZEMELER
2 adet yumurta
2 çorba kaşığı bal
1/2 çay bardağı taze sıkılmış portakal suyu
50 gr. fındık ve glütensiz un
1 çay kaşığı vanilya özü
1 çimdik kaya tuzu
KREMASI İÇİN:
Tatlı lor
Süt kaymağı
Lor peyniri
Portakal rendesi
1 çorba kaşığı bal
YAPILIŞI: Kek için yumurtaları çırpıp diğer malzemeleri ilave ederek keki 160 derecede 30 dakika pişiriyoruz. Kremayı çiğ olarak hazırlıyoruz. Lezzetini zevkimize göre ayarlıyoruz. Keki ikiye bölüp kremayı sürüyoruz, diğer parçayı üzerine kapatıp krema ile kaplıyoruz.