Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Kumpirin hikayesi nereden geliyor?

Hepimiz severek tükettiği kumpir aslında yeni sayılabilecek bir tarihe sahip. İdil Çimrin, bugün köşesinde sizler için en güzel ev yapımı kumpirin tarifini paylaştı, hikayesini anlattı. İşte nefis kumpirin hikayesi...

İdil Çimrin, bugün, evde kolayca hazırlayabileceğiniz ve dışarıda yediğiniz kumpirlerden farksız iki nefis kumpir tarifi paylaşıyor. Kumpir nedir diye merak edenler için kısa bir bilgi de veren Çimrin, "Kumpirin kökeni aslında oldukça yenidir. Yugoslavya'da alüminyum folyo içinde pişirilen ve içine salata konulan patatese "krumpir" denir. İngilizler de patatesi soslarla zenginleştirip tüketirler. 1991 yılında bu gelenek ülkemize taşındığında, biz de kendi zengin mezelerimizle dolu harika bir lezzet ortaya çıkardık" diyor.

Ancak Türkiye'deki kumpir, tereyağı, kaşar peyniri ve çeşitli lezzetli salatalar, mezeler ve soslarla hazırlanır. Bu nedenle görünümü Yugoslav "krumpir"ine benzediği için bu adı alsa da, fırında pişirilmesi ve kendine has içeriğiyle kumpir, tamamen Türk mutfağına özgü bir lezzet olduğunun da altını çiziyor.



EV YAPIMI KUMPİR

MALZEMELER
3-4 adet patates
1-2 yemek kaşığı kadar tereyağı
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Üzeri için tercihe göre istenen malzemeler kullanabilirsiniz.
YAPILIŞI: Patatesleri yıkayın ve bol suda haşlayın. Pişip pişmedikleri çatal batırarak anlayabilirsiniz. Ocaktan aldığınız patateslerin suyunu süzerek soğumaya bırakın. El yakmayacak kadar soğuduklarında kabuklarını soyarak geniş bir kaseye alın. Üzerine tuz, kaşar peyniri ve tereyağı ekleyerek, çatalla veya patates ezici ile patatesler ezilir. Patateslerin içleri henüz sıcak olacağından tereyağı ve peynirler kolaylıkla eriyecektir. Patatesler soğumadan uygun kaselere bölüştürün. Üzerine kumpirde sevdiğiniz malzemeleri yerleştirin veya sade olarak ketçap mayonezle servis edin.



TEPSİDE PRATİK KUMPİR

MALZEMELER
6-7 adet orta boy patates
2 yemek kaşığı tereyağ
1 su bardağı konserve mısır
1. 5 su bardağı haşlanmış bezelye
1.5 su bardağı haşlnmış havuç
1.5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
5 adet uzun sosis
Yeşil ve siyah zeytin
1 çay bardağı kornişon turşu
1 tatlı kaşığı salça ya da ketçap
Tuz
YAPILIŞI: Patatesleri haşlayıp ezin. İçine tereyağ, tuz ve 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynirini ekleyip karıştırın. Püreyi, yapışmaması için yağlanmış ya da su ile ıslatılmış borcama elinizle bastırarak her tarafa eşit gelecek şekilde yayın. Ayrı bir tavada bir tatlı kaşığı salça ile halka halka doğranmış sosisleri soteleyin ve patatesin üzerine yayın. Onun üzerine halka halka doğranmış zeytinleri, kornişon turşu, mısır, havuç ve bezelye karışımını dökün. En üstüne kalan kaşar peynirini serpiştirip 200 derece fırında kaşarlar eriyene kadar pişirin. Ketçap ve mayonez eşliğinde servis edin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA