Erzurum Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı'nda 3 yıl süren çalışmalar sonucunda, tüm levhaları yerinde kodlanarak konservasyon ve restorasyon işlemleri tamamlanan zırh bu gün itibari ile Gümüşhane Müzesinde sergilenecek. Gümüşhane Müzesine törenle teslim edilen ve Geç Roma Dönemi'ne tarihlendirilen zırhın, Lorica Squamata modeline ait olduğu ve modelin bilinen ilk örneği olarak büyük bir öneme sahip olduğu kaydedildi.
Bin 500 yıllık lejyoner zırhı olan 'Lamellar' zırhının restorasyonunun ardından Gümüşhane Müzesi'ne teslim töreninde konuşan Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, önemli medeniyetlerin yaşadığı topraklara sahip olan Gümüşhane'de bu kadar özellikli bir eserin bulunmuş olmasının Satala Antik Kenti'nde yapılacak kazıların ne kadar önemli olduğunu ve Gümüşhane'ye kazandıracağı tarihi değerlerin ne kadar büyük olduğunu göstermesi bakımından da son derece önemli olduğunu söyledi.
AK Parti Gümüşhane milletvekili Celalettin Köse ise teslim töreninde yaptığı konuşmasında, "Milletvekillik dönemimizde Satala ile ilgili önemli çalışmalar yaptık ve 10 gün önce dünyanın 30 ülkesinden 69 akademisyenin Satala'ya gelmesi bizim heyecanımızı motivasyonumuzu artırdı. Ben ilk Satala'ya gittiğimde burada Akademisyenleri hayal ediyorum diye bir cümle kurmuştum. Ve bu hayalimiz gerçek oldu. Bu motivasyonla bu heyecanla bugün burada önemli bir işe imza atılıyor.
Dünyada tek olduğu bilinen, başka örneği olmadığı söylenen Bizans'ın askerlerine ait olan Zırh inşallah biraz sonra burada sergilenmeye hazır hale getirilecek. Gümüşhane birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehir. Ve ilimizin dört bir tarafında da turizm destinasyonları var, bizim amacımız, Sayın valimiz önderliğinde bu işin tüm paydaşlarıyla birlikte, birlik beraberlik ve kardeşlik içerisinde Gümüşhane'mizi bir adım daha öne çıkarmak. Bu yüzden de Gümüşhane'mizi geliştirmek için hep beraber çalışacağız" ifadelerini kullandı.