Gümüşhane Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Halil İbrahim Odabaş'ın araştırmasını yaptığı "Fındık Küspesi Protein Fraksiyonlarının Geleneksel ve Ohmik Destekli Sistemle Fibrilasyonu ve Bi-jel Yapılı Krem Muadili Sürülebilir Zeytinyağı Üretiminde Kullanımı" başlıklı araştırma projesi, TUBİTAK-ARDEB "1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı" kapsamında desteklenmeye hak kazandı.
TÜBİTAK ARDEB 1001 desteği de alınan çalışma sayesinde fındık posasından izole edilecek proteinler kullanılarak, sürülebilir formda sağlıklı zeytinyağı ürünü elde edilecek. Doç. Dr. Furkan Türker Sarıcaoğlu tarafından yürütülecek proje Bursa Teknik Üniversitesi ile Gümüşhane Üniversitesi iş birliği ile ortaya çıktı. TÜBİTAK destekli projede fındık yağı endüstrisinin bir yan ürünü olan fındık posasından protein nanofibrilleri üretilecek. Çalışmayla, fındık küspesinde bulunan proteinlerin fonksiyonel özellikleri artırılarak, besin zincirine yeniden kazandırılacak. Proje kapsamında yağ endüstrisinin bir atığı olan fındık posası, zeytinyağı ile birleştirilerek hem zeytinyağının sürülebilir yeni bir ürün formuna dönüştürülmesi sağlanarak besin değeri korunmuş olacak hem de kahvaltı sofraları için sağlıklı, vegan bir ürün elde edilecek. Bu çalışmayla ürünün sadece kahvaltı sofralarında değil gıda endüstrisinde de kullanılabilmesi hedefleniyor.
Projede araştırmacı olarak görev yapan Gümüşhane Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Halil İbrahim Odabaş, protein nanofibrillerinin, gıda ürünlerinde kıvam artırma, emülsifikasyon ve stabilizasyon gibi fonksiyonel özelliklerin sağlanması da dahil olmak üzere geniş bir uygulama yelpazesi sunan yeni ve sürdürülebilir bir gıda bileşeni olarak önemli bir umut vaat ettiğini belirterek, "Çalışma, fındık yağı üretimi atıklarından yüksek katma değerli protein nanofibrilleri üretimi için daha verimli bir yöntem geliştirilmesi hem de üretilen nanofibrillerin bir gıda ürününde test edilmesi açısından önem teşkil etmektedir" diye konuştu.
Projenin hedeflerinden bahseden Odabaş, "Fındık posası, fındık yağı üretiminden arta kalan bir atık. Günümüzde hayvan yemi olarak kullanılıyor. Biz bu fındık posasında elde edeceğimiz proteinlerden katma değeri yüksek bir ürün olan protein nanofibrilleri üretimi gerçekleştireceğiz. Fonksiyonel özellikleri yüksek, yağ tutma, su tutma kapasitesi yüksek, emisyon oluşturma özellikleri iyileştirilmiş protein yapılar üreteceğiz. Geleneksel olarak bu protein nanofibrillerin üretimi 12 saat ila 30 saat arasında gerçekleşen bir proses. Biz bu prosesi TÜBİTAK'a sunduğumuz projede ortama elektrik akımı vererek hızlandırmayı planladık. Ön denemelerimizi yaptık, bu fibrilasyon sürecinin hızlandığını gördük. Proje başvurumuzu yaptık ve TÜBİTAK tarafından olumlu bir şekilde karşılandı. Şu anda çalışmalarımız devam ediyor" dedi.