Giresun'un Eynesil ilçesinde Yeşil Caminin yapımı 34 yıldır sürüyor. Cami'nin semaver şeklindeki minaresi ise 4 buçuk yılda tamamlandı. Temeli 1987'de atılan Yeşil Cami, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esinlenilerek inşa ediliyor. Caminin iç kısmı 2012 yılında tamamlandıktan sonra ibadete açıldı. Caminin devam eden dış kısım inşasında ise doğal taş dışında başka malzeme kullanılmazken, süslemelerde ise boya da kullanılmıyor. Caminin taşların tek tek işlenmesiyle 4,5 yılda yapılan "semaver" şeklindeki minaresi ise görenlerin dikkatini çekiyor.
Eynesil Hayırlı İşler Yapma ve Yaptırma Derneği Başkanı Ayhan Tufanoğlu ise, Bu caminin temelinin atılmasında büyük emeği olan merhum Hacı Mustafa Eren Efendi, Kayseri'de Ulu Cami'ye gidiyor. Orada gördüğü semaver şeklindeki minare gördüğünde yanındakilere de 'bizim yaptıracağımız camiye de bundan farklı ve güzel bir minare yapalım' diyor. İlçemizde çay üretimi oldukça fazla ve 5 tane de çay fabrikası bulunuyor. Bizde buradan yola çıkarak semaver şeklinde bu çay üretimini camiimizin minaresinde inşa ettik. Semaverin diğer açıdan da birleştirici özelliği de var. Bilindiği gibi semaverin etrafında oturulup çay içilirken, sohbet edilirken bir manevi özelliği oluyor. Bütün bunları göz önünde bulundurduğumuzda böyle bir eser ortaya çıkmış oldu. Ayrıca Diyanet İşleri Genel Başkanlığı'ndan gelen yetkililer de camiyi beğendiklerini ifade ettiler", dedi.
SEMAVER MİNARE DOĞAL TAŞTAN YAPILDI
Caminin minaresindeki semaverin özelliğiyle de ilgili bilgi veren Tufanoğlu," Mimarinin en tepesindeki semaver şeklinin yapılması için bir proje aşaması oldu uzun süre buna çalıştık. Tamamen doğal taştan yaptığımız semaverin önce çizimini yaptık, sonra 4,5 yılda tamamlayabildik. İçerisinde 5 kişi sığabilecek ve oturup çay içebilecek imkana sahip. Yine semaver şeklindeki eklenti 360 derece dönebiliyor. Bir de musluk yaptık Bunun nedeni ise camiye gelenlerin maneviyatının hayır çeşmesinden doldurulmasını sembolize ettik" dedi.
MANEVİYAT DOLU CAMİYİ YAPANLARDAN ALAH RAZI OLSUN
Camiinin minaresinin semaver şeklide olduğunu görünce çok şaşırdığını ifade eden Samet Balcı (65) ise, böyle bir şey hayatta görmemiştim. Maneviyat duygulu bir minare inşa edenlerden Allah razı olsun" dedi. Mehmet Güzel (57) ise, camiinin yapımını yakından talip ediyoruz. Gün geçtikçe ortaya çok güzel bir eser çıkıyor. Minaresi bazı kesimler tarafından eleştirilse de Eynesil'imize yakışan bir cami olacak İnşallah" dedi. Arif Güzel (64) ise, yoldan geçerken camiinin minaresi dikkatimi çekti. Camiye yaklaşarak baktığımda ise çok güzel bir sanat eseri ortaya koyulduğunu gördüm. Daha sonra duyduk ki camiinin bir hikayesi varmış. Hikayesinden çok etkilendim. O zaman hayatta olan kişilerin böyle bir maneviyat dolu camiyi inşa etmeye başlamaları beni çok duygulandırdı. Camiinin minaresinin semaver şeklinde ve çeşme olmasını eleştirenlerde olmuş. Bence maneviyatı yüksek derecede bir cami inşa edilmiş. Emeği geçenlerden Allah razı olsun" dedi.