Gastroantep Kültür Yolu Festivali, 14 Eylül'de başladı. 22 Eylül'e kadar devam edecek festivalde, yalnızca Antep'in dünya sofralarına kattığı zenginlik göze çarptı. Festivalde yabancı şeflerinin katılımı bir çok ülkenin lezzetleri katılımcılara sunulacak. Festivale katılan yabancı şefler vegan, vejetaryen ve şifa ürünlerine yön verilmesini sağladı.
HAFTA BOYUNCA BİR ÇOK KÜLTÜREL ETKİNLİK YAPILACAK
Gastroantep'te işliklerin yanı sıra ekonomiden kültüre, gelenekten geleceğe, çevreden girişimcilik fırsatlarına kadar çeşitli oturumlar ve söyleşiler düzenlendi. Festival süresince ünlü yağmuru ile konserler verilirken Sergiler, tiyatro, opera ve bale gösterileri, çocuk filmleri festivali ve atölyeler de geçekleştirilecek. Etkinliklerde 7'den 77'ye herkesin kendince bir şey bulabileceği etkinlik olacak.
ERSOY, "TARİHİ İPEK YOLUNDAKİ KENTİMİZİN MARKA DEĞERİNİ ARTTIRACAĞIZ"
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğinde düzenlenen festival öncesi basın toplantısı yapan Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy, Gaziantep'in gastronomi dendiğinde dünyada ilk akla gelen şehirlerden biri haline geldiğini belirterek, "Tarihî İpek Yolu'nun üzerinde bulunan, Anadolu tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, mimarisi, doğası ve benzersiz gastronomi kültürüyle herkesi kendine hayran bırakan kadim Gaziantep'in marka değerine katkı sağlayacak çalışmalara her zaman destek olduk ve destek olmaya devam edeceğiz" dedi.
'ZERDALİ ÇEKİRDEĞİ İLE AÇLIĞA DİRENLERDEN DÜNYA LEZZET BAŞKENTİ OLMAYA ADAY ŞEHİR'
Gazianteplilere Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür Yolu Festivali kapsamında renkli bir festival sunan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, kültür ve sanatın iyileştirici gücüne vurgu yaptı. Kentin binlerce yıllık bir medeniyet ve devlet aklının mirasçısı olduğunu belirterek, "Burada Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün diğer bütün illere örnek olarak gösterdiği Gaziantep'in duruşu var, burada zerdali çekirdeği ile açlığa direnip dünyanın lezzet başkenti olma duruşuna sahip Gaziantep ruhu var." dedi. Şahin, Gaziantep'in bölgenin kaldıracağı olduğuna dikkat çekti. Şehirdeki medeniyet korosunda herkesin kendini bulduğun belirten Şahin, "Yeni dönemde bu şehri akıllı şehir, dirençli yapacağız. Bu bölgeyi doğa turizminden, inanç turizmine, kongre turizminden sağlık turizmine bölgenin başkenti yapacağız. İtalyanlarla yarışıyoruz. Fazlamız var eksiğimiz yok. İspanya'nın San Sebastian'ı, İtalya'nın Roma, Napoli ile yarışıyoruz. Bölgede gücümüzü birleştireceğiz." diye konuştu.
TARLADAN SOFRAYA: UCUZ VE SAĞLIKLI
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen "Haydi Tarladan Sofraya" projesiyle çiftçiler ürünlerini belirlenen alanlarda satmaya başlamış durumda. Vatandaşlar çiftçilerin ürettiği meyve, sebze, yoğurt, reçel gibi ürünleri aracısız olarak direkt üreticiden uygun fiyata alıyor. Alanlarda Büyükşehir Belediyesi Zabıta Ekipleri satış yerlerinde denetimlerini sürdürüyor. Kuzeyşehir'de oturan Elif Duman ürünlerini beğendiğini belirtti, "Ürünler doğal ve ellerimizle seçiyoruz. Bundan memnunuz. Fiyatlar da çok uygun. Çeşitlilik çok fazla. Meyve sebze, yoğurt, nar ekşisi her şey var." dedi. Karacaören Köyü'nde çiftçilik yapan Fatih Yılmaz da, "Vatandaşlarımız devamını istiyor. Ürünlerimiz kaliteli, hal fiyatlarına veriyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e çok teşekkür ederiz. Bize bu imkanı sağladıkları için kendilerine minnettarız. Sadece meyve sebze değil, kendi ürettiğimiz yoğurt, sütleri de satıyoruz." ifadelerini kullandı.
''ŞAHİN GAZİANTEP BÖLGENİN KALDIRACI VE DESTİNASYONUDUR"
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin iş birliğinde gerçekleştirilen, Gastroantep Kültür Yolu Festivalinde bir çok açılış yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gazi şehrin bölgenin kaldıracı ve destinasyonu olduğunu belirterek, "Bölgedeki tüm şehirlerle beraber, bölgesel kalkınmanın önemi büyüktür. Şehrimizde festival var. Festivalde bereket, kardeşlik, sevgi, muhabbet var. Festivalde birlik ruhu ve bugün gördüğünüz güzellik var. Şehrimizde festival var. Kültür ve Turizm Bakanımızın Kültür Yolu ile birleştirdiği çok önemli bir başlangıç var. Bu yüzden bizi yalnız bırakmadığınız için, festival adına, kültür adına, sanat adına 'Benim de söyleyecek bir sözüm, bir kelamım var' diyen herkes burada" dedi.
"KADIN KOOPERATİFLERİNDEN ÇIKAN ÜRÜNLER BÜTÜN DÜNYAYA ŞİFA GETİRECEK"
Şahin, " Bu salonun çatısı altında ben Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bu heyecana ortak olduğunuz, her seferinde gelip dağ gibi arkamızda durduğunuz için esnafın gözündeki bereketi canlandırdığınız, çiftçimizin ümidini arttırdığınız için teşekkür ediyorum. Kadın kooperatiflerinden çıkan ürünün bütün dünyaya şifa getirdiği bir festivale başlangıç yapmak için karşımızdasınız."
"BURADA ZERDALİ ÇEKİRDEĞİ İLE AÇLIĞA DİRENİP, DÜNYANIN LEZZET BAŞKENTİ OLMA DURUŞUNA SAHİP GAZİANTEP RUHU VAR"
Şahin, "Gaziantep kenti binlerce yıllık bir medeniyet ve devlet aklının mirasçısıdır. Şehirde bizi biz yapan değerler, bizi geleceğe taşıyan değerler burada. Ahi Evran kültürüyle beslenen Bakırcılar Çarşımız, kalemizin etrafında sahabe kültürüyle 'Benden alışveriş yapıldı yanımdaki komşudan alışveriş yapılmadı' diyen bir duruşa ihtiyacımız var. Dünyanın iyileşmeye ihtiyacı var. Kültür ve sanat iyileştirir. Dünyanın 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' anlayışına ihtiyacı var. 22 yıl önce partimizi kurarken Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 'Önce insan, insanı yaşat ki devlet yaşasın' dedik. Çocuklarımıza bunu öğretmek için, ecdadın yüz yıl önce bize bıraktığı mirası panorama müzesinde buluşması, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün diğer bütün illere örnek olarak gösterdiği Gaziantep'in duruşu var, burada zerdali çekirdeği ile açlığa direnip dünyanın lezzet başkenti olma duruşuna sahip Gaziantep ruhu var.
"YENİ DÖNEMDE BU ŞEHRİ AKILLI ŞEHİR, DİRENÇLİ ŞEHİR YAPACAĞIZ"
Şahin, "Bölgenin kaldıracı, destinasyonuyuz. Buraya baktığımızda bir medeniyet korosu var. Herkes kendini buluyor. Gaziantep'in, Hatay'ın, Kahramanmaraş'ın, Mardin'in inanç turizminden, doğa turizmine o kadar çok yapılacak iş var ki. Yeni dönemde bu şehri akıllı şehir, dirençli yapacağız. Bu bölgeyi doğa turizminden, inanç turizmine, kongre turizminden sağlık turizmine bölgenin başkenti yapacağız. İtalyanlarla yarışıyoruz. Fazlamız var eksiğimiz yok. İspanya'nın San Sebastian'ı, İtalya'nın Roma, Napoli ile yarışıyoruz. Bölgede gücümüzü birleştireceğiz. İri olacağız, diri olacağız birlikte Gaziantep Ruhu'nu dünya ruhuna dönüştürecek, 'Şehrimizde festival var, herkesi Gaziantep'e bekliyoruz' diyor hepinizi selamlıyorum."
GASTRONOMİ BAŞLIĞI DÜNYADA EN ÜST SIRADA BULUNUYOR
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde düzenlenen Gastroantep Kültür Yolu Festivali'nde yapılan açılış konuşmaları,festivalin kent ve bölge için önemine dikkat çekerken gastronomi başlığının dünyada geldiği noktaya da vurgu yapıyor. Bu yıl festivalin ilk iki gününde düzenlenecek panel ve söyleşilerle "Gastroantep Festivali'nde Ekonomi Konuşuluyor" teması işlenecek, workshoplarla ise Türkiye'nin ve Dünya'nın önemli şefleri Gaziantep'in gıdalarıyla vegan, vejeteryan ile şifa ürünlerine yön verecek. Festival sürecince ayrıca elliye yakın noktada beş yüz civarı kültür sanat etkinliği yapılacak, bine yakın sanatçı sanatseverlerle buluşacak. Şehrin tamamına yayılan festivalde ayrıca farklı 21 nokta belirli kriterler göz önüne alınarak Festivalin lezzet durakları olarak belirlendi.