Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda düzenlenen program öncesinde, şehir ve sakinleri için daha iyi ve daha sürdürülebilir bir geleceği amaçlayan EBRD'nin Yeşil Şehirler Programının hazırlık, uygulama ve izleme süreçleri hakkında bilgi verildi. Bu bilgilere göre Gaziantep, 2021 yılında Yeşil Şehirler Programı'na katılarak YŞEP'i tamamlayan ikinci şehir oldu.
Dünya Şehirler Günü'nde planı tamamlamış Gaziantep'te olduğu için memnuniyetini dile getiren EBRD Yönetici Direktörü Nandita Parshad açılış konuşmasında, "Gaziantep'in 18 ay içerisinde şehri daha iyi inşa etmek için YŞEP'i tamamlamış olmasından dolayı gurur duyuyoruz. Fatma Şahin'in vizyoner bakış açısı olması Gaziantep'in Yeşil Şehir olmasını kolaylaştırdı. Bu şehrin dirençli olduğunu biliyorum. YŞEP'in tamamlanması bugün bir başlangıçtır. Bu başlangıç birçok programın geliştirilmesine öncü olacak. Yeşil istihdam ve genç kadınlar için bu projelerin hayata geçirilmesi elzemdir" dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, "Dünya Şehirler Günü'nde bu önemli planlamayı bitirmiş olmanın başlangıcıyla, huzuruyla, mutluluğuyla, gururuyla karşınızdayız. Bu bir ortaklık, bir paydaşlık. Torunlarımıza bırakacağımız dünya için çalışmak. Stresli olan dünyanın üzerindeki stresi almak ve koruyarak kullanmak. Yeşilliklerimizi yeşile boyamak. Mavilerimizi maviye boyamak. Günün sonunda da içinde yaşayan insanı mutlu etmek, huzurlu etmek, yaşam kalitesini artırmak için bir aradayız. Çok zor bir dönemden geçtik. Coğrafya karakterdir. Bizim bu zor coğrafyada çok çalışmaktan, inandığımız değerler doğrultusunda ekip olarak mücadele etmekten, vazgeçmeden yolumuza odaklanıp gitmekten başka çaremiz yok" diye konuştu.
Herkesin kendi başlangıcını doğru şekilde yönettiğinde şehrin daha dirençli hale gelebileceğini vurgulayan Şahin, "Her şey kendimizde başlıyor. Kendi aklımızla, kendi kalbimizle, kendi vücudumuzda, kendi ailemizde ve kendi şehrimizde. Herkesin kendi başlangıcını doğru bir şekilde yönettiğinde bugün yaşadığımız birçok zorluğun yönetebilir, daha dirençli hale gelebilir bir dünyayı inşa edeceğiz. Kendimizden başlayan şeyi doğru planladığımızda, planlamaları doğru uyguladığımızda başarabiliriz. Düşündüğünüz şey hayata geçmezse, bir çocuğa faydası yoksa, coğrafyaya dünyaya faydası yoksa ne faydası var. Bu kadar kısa sürede bunun yapılması çok önemli" dedi.