2022 yılının Eylül ayında bölge ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artışla 1 milyar 121 milyon 366 bin dolar seviyesine geldi. Dış ticarette bölgenin lokomotifi konumundaki Gaziantep ise Eylül ayını 957 milyon 127 bin dolarlık ihracatla tamamlayarak bir önceki yıla göre yüzde 3,7lik artış oranı yakaladı.
Hem bölge hem de Gaziantep için tüm zamanların en yüksek Eylül ayı ihracatçı sayısına ulaştıklarını bildiren Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, "Küresel çapta yaşanan olumsuz atmosfere rağmen ihracatçılarımız daha fazla üretmek ve büyümek için çalışmaya devam ediyorlar. Bugüne kadar hem bölgemiz hem de Gaziantep ihracat rekorları ile gurur kaynağımız olmuştur. Şimdi karşımızdaki tabloda, tüm zorluklara rağmen bölgemiz ihracatçısının gösterdiği istikrar ve mücadele var. Bunu yürekten takdir ediyoruz" dedi.
Piyasalardaki yavaşlamanın tüm dünyayı etkilediğine dikkat çeken Kileci, "Dünyanın birçok ülkesinde enflasyon olgusu iyice yerleşmiş durumda. Bununla birlikte resesyon beklentileri günden güne artıyor. Rusya-Ukrayna Savaşı'nda yaşanan yeni gelişmeler enerji maliyetlerini yeniden yukarı yönlü tetikleyebilir. Tüm bu gelişmelere rağmen hem bölgemiz hem de Gaziantep sergilemiş olduğu performansla en yüksek Eylül ayı ihracat değerlerine ulaşmıştır. İhracatçılarımızı çabalarından ötürü tebrik ediyor ve kutluyoruz. Çünkü gerek sağladıkları iş gücü gerekse ihracata yönelik emekleri bizim için en büyük takdir unsurlarındandır" diye konuştu.
2022 yılı genelindeki ihracat rakamlarını da paylaşan Kileci, "Ocak-Eylül 2022 döneminde bölgemiz, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,7'lik artışla ihracatını 9 milyar 65 milyon 571 bin dolar seviyesine çıkardı. Aynı dönemde Gaziantep de 7 milyar 739 milyon 505 bin dolarlık ihracatıyla geçtiğimiz yıla göre rakamlarını yüzde 5,7 oranında artırdı" dedi.
Bölge ihracatında en büyük paya sahip ülkeler ve ürün grupları hakkında da bilgi veren Kileci, Ortadoğu ülkelerinin yüzde 41,4 payla ilk sırada yer aldığını söyledi. Kileci, AB ülkelerinin yüzde 16,6 payla ikinci ve Afrika ülkelerinin de yüzde 14,9 payla üçüncü sırada yer aldığını belirtti. 194 ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen Kileci; "Irak, ABD, Suriye, İngiltere, İtalya, Almanya, İran, İsrail, Libya ve Cibuti Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkelerdir. Ürün gruplarına baktığımızda ise Bölgemizden makine halıları, pastacılık ürünleri, iplikler, kumaşlar, değirmencilik ürünleri, plastikler ve mamulleri, bitkisel yağlar, diğer gıda müstahzarları, demir-çelik mamulleri ile ağaç ve orman ürünleri ihraç edildiğini görüyoruz" diye konuştu.
Kileci, Eylül ayında bölgenin diğer illeri Kahramanmaraş'ın 121,7 milyon dolar, Mardin'in 94,7 milyon dolar, Malatya'nın 46 milyon dolar, Diyarbakır'ın 23,9 milyon dolar Şanlıurfa'nın 22,4 milyon dolar, Kilis'in 12,5 milyon dolar ve Adıyaman'ın 11,9 milyon dolar ihracat yaptığını açıkladı.