Gaziantep'in Araban ilçesinde ilk kez düzenlenen Sarımsak ve Firik Festivali başladı.
Araban ilçesinde kaymakamlık, belediye ve Ziraat Odası tarafından bu sene ilk kez düzenlenen Firik ve Sarımsak Festivali altın ödüllü yarışmalarla başladı. En güzel sarımsağı yetiştiren 3 üretici ile en güzel 3 firik pilavına tam Cumhuriyet altını, yarım ve çeyrek altın ödülleri verilecek.
Festival öncesinde en güzel firik pilavı ve en güzel sarımsağın seçildiği altın ödüllü yarışma yapıldı. En güzel sarımsakları yetiştiren üreticiler ile en güzel firik pilavını yapanlar yarışma ödülü olan altınları alabilmek için yarıştı.
Araban ilçesinde başlayan festivalin açılışına Vali Davut Gül, Gaziantep Milletvekilleri Derya Bakbak, Mehmet Erdoğan, Sait Kirazoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve ilçe belediye başkanları Araban Sarımsağı hasadına katıldı. Vali Gül ve beraberindekiler hasadın ardından çiftçilerle birlikte firik yaktı. 2 gün sürecek festivalin sonunda ödüllü yarısmada derece girenlere ödülleri verilecek.
Araban Belediye Başkanı Hasan Doğru, gastronomisi ile öne çıkan Gaziantep'te coğrafi tescil işareti de alan Araban sarımsağını tanıtmak amacıyla düzenledikleri festivale yoğun ilgi olduğunu söyledi. Başkan Doğru, "Bu Festivali geleneksel hale getirerek hem yöresel ürünlerimizi daha çok tanıtmak hem de ilçemizle bir kültür ve sanat şenliği haline getirmek istiyoruz" dedi.
Firik: Buğday başakları yeşilken biçilerek güneş altında kurumaya bırakılıyor. Kuruyan buğday başakları saplarıyla ateşe veriliyor ve tırmıklarla sürekli karıştırılarak ütüleniyor. Yarı pişmiş halde satışa sunulan buğday firikleri pilavlarda ve çeşitli yemeklerde kullanılıyor.