Rusya Ukrayna savaşında gerilim tırmanıyor. Bir sonuca varılamayan barış müzakereleri ardından Rusya, Ukrayna topraklarında işgaline devam ediyor. Daha önce özel savaş durumuna geçilmesi emri verilen Rus askeri güçlerinin nükleer başlıkları da kontrol ettiği duyurulmuştu. Ukrayna'nın ABD büyükelçisi Oksana Markarova, ABD Kongre üyeleriyle yaptığı görüşme sırasında Rusya'nın Ukrayna'ya karşı vakum bombası kullandığını iddia etti. Markarova "Bugün Cenevre Sözleşmesi tarafından yasaklanmış olan vakum bombasını kullandılar. Rusya'nın Ukrayna'ya vermeye çalıştığı yıkım tahmin edilenden çok daha fazla" dedi. Peki, vakum bombası nedir, etkileri nelerdir, etki alanı ne kadar, nükleer bir silah mı? İşte detaylar…
VAKUM BOMBASI NEDİR?
Termobarik bomba, termobarik silah ya da vakum bombası, yüksek yanıcılıkta olmasıyla biliniyor. Yanıcı maddenin hedefteki yerin rakımına göre önceden belirlenen bir yükseklikte atmosferle karışması daha sonra bu karışımın elektronik bir fitil ile ateşlenmesiyle ortaya çıkan devasa alev topu, basınç dalgasıyla birlikte etki alanını oldukça genişletebilir.
Bu silahlar, konvensiyonel patlayıcılı bombalara nazaran birim hedef alanı ve uçak tarafından taşınan birim ağırlığa göre çok daha yüksek bir basınç tahribatı ve dolayısıyla maliyet etkinlik sunmaktadır.
VAKUM BOMBASI NÜKLEER Mİ?
Termobarik bomba ya da vakum bombası, nükleer olmayan, ancak ısıya dayalı basınçla işleyen bir bombadır. Bombanın petrol ve hava bileşiminden oluşan patlama düzeneği, oluşturduğu basınçla küçük bir atom bombasına denk bir tahrip gücüne sahiptir.
Patlama havada meydana gelir. Bombanın meydana getirdiği yakıcı maddeden oluşan bulutun patlaması sonucu çok yüksek sıcaklık oluşur.
VAKUM BOMBASI ETKİLERİ
Uçaktan atılan termobarik bombasının birinci haznesi belirli bir irtifada patlar. Bu patlamadan yayılan patlayıcı toz imha edilecek alanın üzerine serilir. İkinci aşamada ise bombanın ikinci haznesinde bulunan patlayıcı aerosol, ateş alarak çevredeki patlayıcı tozu tetikler. Oluşan kapsamlı vakum dalgası tahribat alanındaki basıncı aşağı çeker.
Etki alanı içinde kalan tüm canlılar buharlaşır. Bombanın patlamasından sonra toprakta ne kimyasal, ne de nükleer atık kalır.