Sağlık Bilimleri Üniversitesi Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği, İnme Merkezi Sorumlusu Girişimsel Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Çetin Kürşad Akpınar, 'İnme' hastalığının dünyada en sık sakatlık bırakan ve ikinci sıklıkta da ölüm riskine neden olan bir hastalık olduğunu belirterek, Türkiye'de 3 dakikada bir kişinin bu hastalığı geçirdiğini söyledi.
İnme'nin kader olmadığını, tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten SBÜ Samsun Eğitim Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği, İnme Merkezi Sorumlusu Girişimsel Nöroloji Uzmanı Doç.Dr. Çetin Kürşad Akpınar, "İnme damar tıkanması veya damar yırtılmasına bağlı olarak gelişen bir durumdur." diyerek şöyle konuştu:
Bağımsız olarak işlerini gören birinin aniden konuşamaması, ağızda kayma olması, sağ veya sol tarafında uyuşma veya güçsüzlük, ilk defa ve şiddetli baş dönmesi gibi bir durum varsa akla bu hastalık gelmelidir. Kalp krizinde olduğu gibi beyin krizinde yani inmede de zaman çok önemlidir. Çünkü hızlı bir şekilde beyin hücrelerinde ölümler başlamaktadır.
İnme'nin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Akpınar, "İnme dünya da en sık sakatlık bırakan ve ikinci sıklıkta da ölüm riskine neden olan bir hastalıktır. İnme geçiren hastaların üçte biri sakat kalırken üçte biri ölmektedir. Bu nedenle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Türkiye de yaklaşık her yıl 200 bin kişi inme geçirmektedir. Yani 3 dakika da bir kişi inme geçirmektedir." dedi.
İnme artık kader değildir. Çünkü akut dönemde yapılacak tedaviyle, ilk 4,5 saatte toplardamardan damar açıcı ilaç verilerek, ilk 8 saate kadar büyük damar tıkanması var ise atar damardan müdahale edilerek yapılmaktadır. İnme geçiren hasta özellikle de erken dönemde müdahale edilmişse tamamen düzelebilmektedir