Tuber aestivum genellikle sıcak iklimin hakim olduğu İtalya, İspanya, Portekiz, Almanya’nın güneyi, Rusyanın Avrupa da kalan bölgesinde, Kuzey Afrika ve Kaliforniya’da doğal olarak yetişmektedir. Türkiye’de bazı trüf türleri doğal olarak bulunmaktadır ve bunların arasında T.aestivum (T.uncinatum) türü en yaygın olanıdır. Dış görünümü itibariyle T. melanosporuma benzer. Kokusu ona göre daha azdır. İç kesiti açık kahverengi-beyaz damarlı bir görüntüye sahiptir. Mayıs-ağustos sezonunda çıkar. Dünyada en çok tüketilen trüf mantarıdır. Tuber borchi Genellikle bianchetto veya marzuolo trüf olarak İtalya'da adlandırılır. Ocak ayının başlamasıyla Nisan ayının ortasına kadar olgunlaşır. Dıştan görüntüsü Tuber magnatumu andırır. Tuber borchi, magnatuma istinaden daha küçük ve daha fazla rahiyaya sahiptir. Ancak lezzetleri tamamen farklıdır. Tuber brumale, Tuber melanosporum kadar değerli olup aynı ekolojik ve iklim koşullarını taşıyan bölgelerde doğal olarak Kasım ayından Şubat ayına kadar geniş bir zaman diliminde doğal olarak yetişmektedir Tuber indicum Çin'de çok rastlanan bir trüf çeşididir. Kış sezonunda ucuz ve bol miktarda bulunuyor. Ayrıca Tuber himalayense, Tuber pseudohimalayense ve Tuber sinense adlarını da duyabilirsiniz. Ancak hepsi aynı türdür. Tuber melanasporum gibi görünür. Aroması ve rahiyası diğerlerine göre en fakir olandır. Tuber macrosporum Özellikle İtalya'da çok yaygın olan bir trüf çeşididir. Prüzsüz siyah trüf olarak bilinir. Eylül ayı itibariyle Aralık ayına kadar tuber magnatum ile aynı alanda hasat edilir. Tuber macrosporum ve Tuber magnatumun benzer bir aroması vardır. İkisi arasındaki tek fark görünümüdür. Tuber macrosporum dışarıdan bakıldığında siyah kırmızımsı kahverengidir, içi ise beyaz damarlı olup kahverengidir. Tuber magnatum yalnızca İtalya’da ve Balkan yarımadasında doğal olarak yetişmektedir. Tuber melanosporum doğal olarak İspanya, Fransa ve İtalya’da yetişmektedir. Siyah renkli yumru üzerinde altıgen prizmatik siğiller ile kaplı kendine özgü yoğun kokusu bulunan bir mantardır. İç kesiti koyu kahverengi-beyaz damarlı bir görüntüye sahiptir. Aralık-mart sezonunda çıkar. Dünyada en çok bilinen trüf mantarıdır Ülkemizde yetiştiğine dair bir bilgi yoktur. Tuber mesentericum Görünümü hepsinden hemen hemen farklı olan bir türdür. Tuber unicatum ile aynı zamanda olgunlaşmaya başlar. Mantarın içinde 2-5 cm aralarında küçük oyuklar mevcuttur. En karakteristik özelliği kokusunun çok daha fazla baskın olması. Baskın olan kokusu yiyeceklerle acımsı bir tad vererek kaliteyi düşürüyor ve tüketilmesine engel oluyor ancak yinede belli başlı yemeklerle tüketmek mümkün olabiliyor. Tuber uncinatum Tuber aestivuma çok benzer ve sonbahar türlerindendir. Olgunluk dönemi Ocak ile Ekim aylarında mesafelidir. Yaz trüfünden (Tuber aestivum)'dan daha belirgin bir lezzet ve aromaya sahiptir. Bir nevi siyah kış trüfüde denenebilir. Çünkü Tuber aestivum ile moleküler analiz raporlarında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Dünyada en çok tüketilen çeşittir. Türkiye'de doğal olarak yetişen Tuber unicinatuma rastlamak mümkün. Pisolithus arhizus Choiromyces magnusii Choiromyces meandriformis Skleroderma polyrhizum Anadolu'nun birçok bölgesinde ormanlık arazilerde yetişen kuzu göbeği mantarı sezonu açıldı. Birçok hastalıkta mucize etkisi göster bu mantarlar köylülere de gelir kapısı oluyor. Bitki Araştırmacısı Dr. Muammer Yıldız, bu şifa kaynağının faydalarını sıralayıp zehirlenme vakalarına karşı dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı. Geleneksel tıpta ve Anadolu hekimliğinde şifa kaynağı bitkiler arasında yer alan, bağırsak ve mide hastalıklarını tedavi amaçlı olarak kullanılan kuzu göbeği mantarı, Anadolu'nun birçok yerinde şifa kaynağı olmasının yanında köylülerin gelir kapısı oluyor. KİLOSU 800 TL Genellikle nisan ve mayıs aylarındaki yağmurlarla çam, meşe, gürgen, dişbudak, elma ve ceviz ağaçlarının dibinde yetişen kuzu göbeği mantarını toplayan köylüler, kilosunu 100 ile 200 lira arasında satıyor. Kimi köylüler ise geçmiş yıllarda kurusunun 600 ile 800 TL'ye varan fiyatlarla alıcı bulmasa üzerine satmayıp, beklemeyi tercih ediyor. KUZU GÖBEĞİ MANTARININ FAYDALARI Bitkinliğe, güçsüzlüğe ve yorgunluğa karşı oldukça faydalı bir mantar türüdür. Gözler için oldukça yararlıdır. Gözlere parlaklık verir. Geleneksel tıpta oldukça yaygın kullanılan bir bitki türüdür. Hastalıkların iyileştirilmesinde sık sık tercih edilir. Mide- bağırsak rahatsızlıkları için büyük fayda sağlar. Beyine de yarar ve fayda sağlar. Hafızaya iyi gelmesi de kuzugöbeği mantarı faydaları arasındadır. Böbreklere ağır gelmez hafif ve besleyici protein deposudur. Kolay emilimi olan bu proteinin kan yapıcıdır. Anemiyi gidermeye yardımcıdır. B1, B2 ve C vitaminleri içerir. Kemik erimesine iyi gelir. Yüksek oranda kalsiyum, sodyum ve potasyum gibi mineraller içerir. Mantar türlerini bilen ve ayırt edebilen kişiler tarafından toplanmalıdır. Kuzu göbeği mantarı alerjik reaksiyonlara neden olabilir, bu yüzden dikkatli olunmalıdır. Kuzugöbeği mantarı bir anda tek öğünde çok miktarda yenmemelidir, zarar verebilir. Mantarı bu faydalarına ulaşabilmek için bilen birisi tarafından toplatılmalı yoksa sayılan bu faydaların yerine özellikle böbrek yetmezliğine kadar gidebilen zehirlenmeler olabilir. Mantarlar Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler Hayvan ve böceklerin yaklaşmadığı mantarlar genellikle zehirlidir. Böceklenmiş cinslerin temizleri genellikle zehirli değildir. Yüzeyi parlak olan mantarlar genellikle zehirlidir. Dikkat edilmesi gerekir. Mantarlar tek tip olarak pişirilmelidir. İçerisinde ki tek zehirli bir mantar olması tüm mantarları zehirli kılar. Günlük mantar tüketmek gerekir. Özellikle doğadan toplananı bulmak faydasını arttıracaktır. Mantarların zeytinyağında kavrulması mantarın zehirli olması durumunda olası zehri azaltır Mantarlar aleminyum kapta veya tencerede pişirilmemelidir. Bol su ile yıkanmalı zehirsiz mantarın bile doğada başka hayvan, sinek böcek ve haşereye maruz kalabileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Cam, porselen veya taş kapta pişirmek olası zararı hafifletebileceği gibi daha sağlıklıdır. Soğan ile pişirmek faydasını ve lezzetini arttırır, zararını azaltır. Mantar sulu olarak pişirilmemelidir, yıkandıktan sonra suyu iyice çekilmelidir. Zehirli mantarın herhangi bir gümüş eşyayı kararttığı görüşü yeterli bir bilgi değildir. Zehirli mantarlar genellikle renk ve şekil bakımından çok ilgi çekici olurlar.