Mersin'in Erdemli ilçesinde bir üretici diyabet hastası babası için 680 metrekarelik tarlasında ejder meyvesi olarak da bilinen pitaya yetiştirmeye başladı.
Zamanla verimi de arttıran üretici meyveleri pazarlamaya başladı. Üretici bu yıl sezonun ilk ürününü İstanbul'a tanesi 90 liradan gönderdi.
Katar ve Rusya'ya ürün gönderdiğini de ifade eden üretici Zeki Akyar, ürünün piyasada büyük talep gördüğünü söyledi.
"Talep çok yoğun, yetişemiyoruz"
Ürünü yurtdışına da gönderdiğini belirten Akyar, "Bu sezonun ilk ürününü tanesi 90 liraya İstanbul'a gönderdim. Bu ürünü yetiştirmeleri için bütün üreticilerimize tavsiye ediyorum.
Talep çok yoğun, yetişemiyoruz. Meyveyi yurt dışına da ihracat yapıyoruz. Katar'a Rusya'ya ve Dubai şehrine ürün gönderiyorum.
Erdemli Ziraat Odası Meclis Başkanı ziraat mühendisi Aşkın Şahin de meyve ile ilgili bilgi verdi.
"Küçük alandan büyük gelir imkanı sağlıyor"
Şahin, "Böyle bir iklim ve toprak yapısı dünyada sayılı yerlerinde var.
Böyle bir ürünün hem erkenci olması hem toprak ve hava koşullarına uygunluk göstermesi aynı zamanda küçük alandan büyük gelir elde etme imkanı sağlamaktadır" diye konuştu.
Kabuğu yenmeyen egzotik ejderha meyvesi, tat bakımından kivi ve armut karışımını andırıyor. Kalsiyum, potasyum ve yüksek C vitamini içeriği ile vücut sağlığını koruyan ejderha meyvesi, özellikle diyabeti kontrol atına alıyor ve sindirimi kolaylaştırdığından kilo vermeye yardımcı oluyor.
Peki, ejderha meyvesi nasıl yenir? Ejderha meyvesi nasıl saklanır? Ejderha meyvesi nasıl yetiştirilir, faydaları nelerdir? İşte tüm sorularınızın yanıtları…
Ejder meyvesi kırmızı kabuklu, beyaz etli kısmı bulunan ve içinde çörek otuna benzeyen çekirdekler ile süslü meyvedir.
EJDER MEYVESİ NASIL TÜKETİLİR?
Pembe renkli, oval şekli ile kalın bir kabuğu bulunan ejder meyvesi, kolay bir şekilde kabuğundan çıkarılarak yenilebilir. Ejder meyvesini yemek için ilk adım olarak ikiye bölmeniz gerekecektir.
Bir sonraki adım ise kaşık yardımı ile etli kısmı çıkarmaktır. Kaşığı meyvenin kabuğunun kenarlarında gezdirerek, etli kısmı gevşetmek için alta doğru sokabilirsiniz. Eğer olgun bir meyveyse kabuğundan kolayca ayrılacaktır.
Diğer bir yöntem ise elma gibi çeyrek dilimlere bölerek yemektir. Ayrıca meyveyi ikiye böldükten sonra kaşık yardımı ile yiyebilirsiniz.