Uzakdoğu mutfağının en meşhur yiyeceği sushi hakkında daha fazla şey öğrenmeye ne dersiniz? Sushi nasıl ortaya çıkmış, nasıl yenir ve nasıl yapılır... Hepsini öğrenip, tam bir sushi gurusu olabilirsiniz! Sushi, pirinç sirkesi ve şekerle harmanlanmış pirincin, çiğ balık, deniz ürünleri, sebze ya da omlet gibi çeşitli besinlerle birleştirilmesiyle oluşturulan bir yiyecek. Bundan yüzyıllar önce çiğ balıkların bozulmadan uzun süre saklanması için, balıklar tuzlanıp pirinç arasına konur ağır taşla sıkıştırılarak haftalarca bekletilerek fermantasyon uygulanırdı. Daha sonra fermantasyon işlemini hızlandırmak için sirkeli pirinç arasında bekletilmeye başlandı balıklar. Tesadüf eseri pirinçlerin tadıldığında aslında tatlarının hiç de fena olmadığı görüldü ve böylece çiğ balıkla sirkeli pirincin beraber yenmesi başlamış oldu. Daha sonra hızlı tüketime uygun biçimde bir yeme şekli geliştirilerek balık, sebze gibi yiyeceklerin hızlıca pirinç ya da yosun arasına sarılarak bir nevi fast food haline getirildi sushi. Peki sushi yerken nelere dikkat etmeli? İşte cevabı... sushi yerken bunlara dikkat edin! Sushi yemenin ayrı bir adabı var. Yanında sunulan yardımcı yiyecekler ve chopstick sushinin alışkın olduğumuz diğer tüm dünya yemeklerinden ayrılmasına neden oluyor. Sushinin yanında wasabi adı verilen koyu kıvamlı yeşil renkli acı bir sos ikram edilir. İlk defa wasabi tadacaksanız bir bulgur tanesi kadar wasabi alarak keşfetmeye başlamanız önerilir. Çünkü wasabi gerçekten çok acı! Wasabinizden ufacık alarak sushinize sürebilirsiniz. Sushinizle birlikte soya sosu ikram edilir. Sushiyi chopstick ile alarak soya sosuna batırın ve sushinizi aromalandırın. İlk defa Uzakdoğu mutfağını keşfedecekler için en karmaşık gelen şey, chopstick kullanmak. Yeme çubuğu da diyebileceğimiz chopsticklerin keşfinin çataldan daha eski olduğunu biliyor muydunuz? Sushi yemenin de bir adabı var. İşte sushi yerken yapılması ve yapılmaması gerekenler... -Hoşgörülü bir dünyada yaşasak da sushi yemek için restorandan çatal istemek, sushiye saygısızlık olarak sayılıyor. Çubuklarla yiyemiyorsanız ellerinizle yiyebilirsiniz. Elle yemek gayet doğal karşılanıyor. -Çubuklarınızı masadaki seramik ya da ahşap çubuk yastıklarına koyabilirsiniz. Yeter ki masa üzerine gelişi güzel bırakmayın. Bunun çatal-kaşığı rastgele masaya bırakmaktan farkı yok aslında. -Sushi çubuklarınızla kimseyi işaret etmeyin. Bu hem biraz ayıp hem de istenmeyen kazalara sebep olabilir. -Sushi'yi soya sosuna batırırken her zaman balıklı tarafın üste gelmesine dikkat edin. -Acıyla çok aranız yoksa Wasabi kullanımını abartmayın. Ayrıca wasabinizi soya sosunun içine karıştırarak yiyebilirsiniz. -Sushinin yanında servis edilen zencefil turşusu, sushinin üstüne koyup yemek için değildir. Turşunun görevi damağınızı temizlemekten başka bir şey değil. Farklı sushi çeşitleri arasında geçiş yaparken ağzınıza bir tane atın. -Bir parça sushi'yi tek lokmada yiyin. Yoksa parçalanır ve etrafa dağılır. Zaten sushi tek lokmada yemek için yapılmıştır. Kaynak: Mynet