Güney Afrika'da ortaya çıkmasının ardından büyük panik yaratan ve 'omikron' varyantı adı verilen Kovid-19 varyantı dünyayı alarma geçirdi. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, yeni varyant hakkında Kovid-19'un ilk belirlenen türlerine göre yüzde 500 daha fazla bulaşıcılığa sahip olabileceği belirtti. Özlü, aşı yaptırmamış olanların ise çok büyük risk altında olabileceği sözlerine ekledi. İşte son dakika haberinin tüm ayrıntıları
''PEK ÇOK MUTASYON İÇERİYOR''
Güney Afrika'da ortaya çıkan ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 'Omikron' adı verilen Kovid-19 varyantı dünyayı alarma geçirdi. DSÖ'nün 'endişe verici' olarak tanımladığı ve daha yüksek bulaşma riski taşıdığı belirtilen varyantla ilgili konuşan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Omikron varyantının bulaşıcılığı artırıcı yönde pek çok mutasyon içerdiğini belirterek, "Önemle takip edilmesi gereken bir varyant.
Daha ölümcül olup olmadığı ya da aşıların bu varyanta etkili olup olmadığı konusunda da maalesef elimizde güvenilir veriler yok. Yakın zamanda aşıların oluşturduğu antikorlardan kaçıp kaçmadığı konusunda bilgiler gelecektir" dedi.
Koronavirüs aşısı yaptırmayan ve aşılarını tamamlamayan kişilerin virüse karşı riskli ve savunmasız durumda olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Özlü, "Yapılan çalışmalar 6 ay geçtikten sonra bağışıklıkta azalma olduğunu ve hatırlatma dozuna ihtiyaç olduğunu gösteriyor.