Rusya ukrayna savaşı 19. gününde sürerken Rus güçleri bugün başkent Kiev'i vurdu. Sabah erken saatlerde bir apartmana düzenlenen ve 2 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından Kiev'deki Kurunevka bölgesine bir seyir füzesinin parçasının düşmesi sonucu patlama gerçekleşti. Sözde ayrılıkçı yönetimin kontrolündeki Donetsk'e yapılan saldırıda da en az 20 kişi öldüğç öğrenildi. Öte yandan Kremlin'den Rusya Ukrayna savaşı ile ilgili yeni açıklamalar geldi. Kremlin Sözcüsü Peskov, "Harekat plana göre ilerliyor, zamanında sonlandırılacak" ifalerini kullandı. İşte son dakika haberinin detayları...
Başkentteki Obolon'da, sabah erken saatlerde bir apartmana düzenlenen ve 2 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından Kiev'deki Kurunevka bölgesine bir seyir füzesinin parçasının düşmesi sonucu patlama gerçekleşti. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, patlamada en az 1 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı.
FÜZEDEN KOPAN PARÇA...
Patlama nedeniyle bölgedeki evlerde ve araçlarda ağır hasar oluştu. Ülke basınında yer alan habere göre, Ukrayna'ya ait hava savunma sistemi Rus güçlerince atılan seyir füzesini havada vurdu. Füzeden kopan parça, Kurunevka bölgesindeki yola düştü ve patlama oldu.
Patlamanın etkisiyle bölgedeki araçlardan kopan parçalar onlarca metre uzağa saçıldı. Olay yerinde bulunan Ukraynalı Vira, Rus saldırılarına tepki gösterdi.
Uluslararası kamuoyundan Ukrayna hava sahasının kapatılmasına destek olmalarını isteyen Vira, şunları söyledi:
"Bugün bize olanlar, yarın size de olacak. Tüm Ukrayna acı çekiyor. Bunu nasıl hak ettik? Biz barışçıl insanlarız. Atomumuz yok, hepsini bedavaya verdik değil mi? Ve şimdi buna sahibiz. Ne için? İnsanlarımız çalıştığı için mi? Burada çıplak ellerimizle evlerimizi savunuyoruz. Dünyanın her yerindeki iyi insanlar bize yardım edin."
RUSYA: UKRAYNA SİVİLLERİ VURDU
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın, Donetsk kentine saldırısında 20 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, "Kiev yönetiminin kontrolü altındaki topraklardan, Donetsk kentine Toşçka-U (Nokta-U) taktik füzeyle saldırı yapıldı." dedi.
Saldırıda sivillerin hedef alındığına işaret eden Konaşenkov, "Donetsk'in merkezinde misket bombasının patlaması sonucu 20 sivil öldü, aralarında çocukların bulunduğu 28 sivil ise ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı." ifadesini kullandı. Konaşenkov, bunun "savaş suçu" olduğunu savundu.
HAYIR İSTEMEDİK
Öte yandan Kremlin'den Rusya Ukrayna savaşı ile ilgili açıklamalar geldi. Rusya'nın Ukrayna konusunda Çin'den yardım istediğine yönelik iddiaları yalanlayan Peskov, "Hayır istemedik. Bu farklı gazetelerde çıktı ve gazeteler çok fazla şey yazıyor, onları ana bilgi kaynağı olarak değerlendirmemek lazım." dedi.
SON DAKİKA! HAREKATIN BİTİŞ TARİHİ
Peskov, Kremlin'in harekatın bitiş tarihiyle ilgili tahmini veya planlanan bir tarih duyurup duyurmayacağıyla ilgili soruya da "Hayır, duyurulmayacak" yanıtını verdi.
'SULLİVAN VE BORRELL'İN AÇIKLAMALARI PROVOKATİF'
Basın toplantısında ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rus ordusunun Kiev de dahil büyük kentlerde beklediği gibi ilerlememesi hayal kırıklığına uğradığı ve saldırı düzenlenen hedeflerin sayısını artırdığı yönündeki iddiaları da gündeme getirildi.
Sullivan ve Borrell'in açıklamalarının Moskova'nın dikkatini çektiğini kaydeden Peskov, bunların Rusya'yı Ukrayna'nın büyük kentlerine saldırması için provoke etme ve daha sonra sivillerin ölümüne ilişkin sorumluluğu Moskova'ya yükleme amacı taşıdığını, bunun provokatif bir tutum olduğunu vurguladı.
SİVİL GÜVENLİĞİ...
'Savunma Bakanlığı, sivillerin azami güvenliğini sağlayarak büyük yerleşim yerlerini tümüyle kontrol altına alma imkanını dışlamıyor'
PUTİN TALİMAT VERDİ
Peskov açıklamalarında; "Silahlı aşırı milliyetçi oluşumlar ateş mevzilerini, ağır askeri teçhizatını meskun mahallere konuşlandırdığı için Rusya Devlet Başkanı, harekatın başında Savunma Bakanlığı'na Kiev de dahil büyük yerleşim yerlerine hızlıca taarruz etmekten kaçınma emri verdi." dedi.
ABD'YE SERT SÖZLERLE YÜKLENDİ
"ABD hükümetlerinin kendi hedeflerine ulaşmak için uyguladığı, sivillerin hayatlarını hiçe sayan acımasız tarzının tüm dünyada biliniyor" diyen Peskov, Herkes eski Yugoslavya'daki halı tipi bombardımanları, Belgrad'ın merkezine yapılan roket saldırılarını, Ortadoğu ülkelerinde haklılığı hiçbir şekilde kanıtlanmadan öldürülen çok sayıdaki sivil kurbanı, Afganistan'da 20 yıldır işlenen suçları, düğünlerde ve konutlarda yüzlerce insanın tek bir saldırıyla öldürüldüğünü hatırlıyor." ifadelerini kullandı.
ABD'Lİ STRATEJİSTLERİN TAVSİYELERİNE İHTİYACIMIZ YOK
"Bu zulüm, ABD'nin bu ülkeden utanç verici şekilde kaçmasını engellemedi" şeklind sözlerine devam eden Peskov, Rusya'nın eski Yugoslavya, Ortadoğu ve Afganistan'da acımasızlığıyla bilinen ABD'li stratejistlerin tavsiyelerine ihtiyacı olmadığını vurguladı.
'EKONOMİK SAVAŞIN SONUÇLARI'
Rusya'nın Batılı ülkelerin açtığı ekonomik savaşın etkilerini en aza indirgemek için önlemler aldığını, Rusya Merkez Bankası'nın bir dizi önleme uygulamaya koyduğunu söyleyen Peskov, "Bu ekonomik savaşın sonuçlarının en aza indirgeneceğini öngörmek için her türlü dayanak mevcut" dedi.
ANLAŞMA VURGUSU
Lavrov ve Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, başkent Moskova'da görüşmelerinin ardından basına açıklamalarda bulundu. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı Al Sani ile görüşmede ele aldıklarını belirten Lavrov, Katar'ın, Rusya ve Ukrayna'nın güvenliği dahil ortak Avrupa güvenliği ile ilgili konularda anlaşmaya varılması isteğine değer verdiklerini dile getirdi.