Salam, sosis, pastırma ve jambon çok seviyor ve çok tüketiyorsanız. Aman dikkat işlenmiş bu ürünler kanser riskini ileri derecede arttırıyor. İşlenmiş et, kırmızı etin ömrünü uzatmak veya tadını değiştirmek amacıyla tütsüleyerek, kurutarak ya da tuz ve koruyucu maddeler ekleyerek niteliğinin değiştirilmesi anlamına geliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sosis, pastırma, jambon benzeri işlenmiş etlerin kansere yol açtığını açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uyardı işlenmiş kırmızı et kalın bağırsak kanseri başta olmak üzere kansere yakalanma olasılığını ciddi oranda arttırıyor. Salam, sosis, pastırma ve jambon çok seviyor ve çok tüketiyorsanız. Aman dikkat işlenmiş bu ürünler kanser riskini ileri derecede arttırıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sosis, pastırma, jambon benzeri işlenmiş etlerin kanser riskini artııtrdığını açıkladı. Örgüt tarafından yayımlanan raporda günde 50 gram işlenmiş et yenilmesinin kalın bağırsak kanserine yakalanma olasılığını % 18 oranında artırdığı kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), kırmızı etlerin de, 'kansere yol açması ihtimali bulunduğunu' ancak bu konudaki verilerin sınırlı olduğunu bildirdi. İşlenmiş et, kırmızı etin ömrünü uzatmak veya tadını değiştirmek amacıyla tütsüleyerek, kurutarak ya da tuz ve koruyucu maddeler ekleyerek niteliğinin değiştirilmesi anlamına geliyor. Kanser tehlikesini artıran unsurların da, bu eklenen maddeler olduğuna dikkat çekiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, eldeki en iyi bilimsel verileri değerlendiren Uluslararası Kanser Araştırmaları Dairesi'nin tavsiyesi üzerine bu sonuca varıldığını kaydetti. Böylece işlenmiş et, plütonyum ve Alkol ile aynı kategoriye (kansere yol açan maddeler) konulmuş oldu. Bununla birlikte, bu ürünlerin ne kadar kansere yol açtığına dair bir bilgi mevcut değil. Dünya Sağlık Örgütü'nden Dr. Kurt Straif, 'Bireylerin işlenmiş et tüketiminden kalın bağırsak kanserine yakalanmaları tehlikesi hâlâ düşük. Ama bu risk, tüketilen işlenmiş et miktarinin artmasıyla yükseliyor.' dedi.