Kokusu ve sevilen tadıyla kış meyvelerinden portakal şifa dağıtıyor. Meyvesi kolesterolü düşürüyor, suyu kansızlığı gideriyor, kabuğu ise zayıflatıyor... Kış aylarının en çok tüketilen ve en bilinen meyveleri arasında yer alan portakal, sadece C vitamini değil aynı zamanda da B vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum da içeriyor. Lifler, organik asitler ve şeker açısından da oldukça zengin olan portakal, hastalıklara karşı vücuda direnç kazandırıyor. Sağlığa birçok faydası bulunan bu süper meyvenin yararlarını Diyetisyen Şebnem Kandıralı anlatıyor: BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ: Vücudun direncini arttırarak hastalıklara yakalanma riskini artırır. Bedenin daha zinde kalmasına yardımcı olur. BÖBREK TAŞLARI: Portakal düzenli olarak tüketildiğinde zamanla gelişmekte olan böbrek taşlarını dökebilir. KOLESTEROL: Portakallar hesperidin ve pektin içermektedir ve bu maddeler mevcut kötü kolesterolü düşürür. Bu durum ayrıca yağların emilimini yavaşlatmak için vücuda yardımcı olur. DİYABET: Kandaki şeker seviyesini olumlu yönde etkileme noktasında çok etkilidir. ARTRİT: Günde tüketilen bir bardak portakal suyu genellikle artritten kaynaklanan inflamasyonları giderebilir. Anti inflamatuar özelliği ile romatoid artrit risklerini azaltır. TANSİYON: Portakal hesperidin ve magnezyum içerir. Bu maddeler kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. SİNDİRİM SİSTEMİ: Portakallar sindirim sisteminde alınan besinleri kolay bir şekilde hazmedilmesini sağlayan maddeler ve bileşenler içerir. CİLT SAĞLIĞI: Portakalda bulunan doğal yağlar cildi nemlendirmek için kullanılabilir. Özellikle kuru ciltlerde meydana gelen sorunları ortadan kaldırabilir. KANSER: Genellikle portakal ve diğer narenciye meyvelerinde bulunan D-linonene adlı bir bileşen, kolon kanseri, akciğer kanseri, cilt kanseri, meme kanseri gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Ayrıca C vitamini serbest radikallerin oluşturduğu zararlarından hücreleri korur ve farklı kanser vakalarının ortaya çıkmasına engel olur. BEYİN SAĞLIĞI: Portakalların içerdiği folik asit beyin sağlığını korumaya yardımcı olur. SAÇ SAĞLIĞI: Portakal saçların köklerini besler, dökülmelerine engel olabilir ve aynı zamanda kafa derisine uygulandığında kafa derisi sağlığına da katkıda bulunur. KANSIZLIK: Yoğun miktarda C vitamini içeren portakal suyu ayrıca içerdiği zengin miktardaki mineral ve bileşenler yardımıyla kansızlığı giderir. KEMİK SAĞLIĞI: Kalsiyum açısından zengin olduğu için kemik sağlığını korur. Öte yandan yüksek lif içerdiği için ülseri önler. Görme yeteneğini geliştirir. Damar sertliğine izin vermez ve kalp sağlığını korur. KABUĞUNUN FAYDALARI: Portakal kabuğu flavonoidler C vitamini içermektedir. Bu özelliği bünye sağlığını korumaya yardımcı olurken aynı zamanda kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatabilir. Portakal kabukları kolesterol seviyesini dengeleyen hesperedin içerir. Portakal kabuğu metabolizmanın hızını arttırarak daha fazla yağ yakmayı ve dolayı ile kilo vermeyi kolaylaştırır. Sindirim sitemi sağlığını korur ve başta bağırsaklar olmak üzere sindirim siteminin temizlenmesinde önemli rol oynar. Özellikle ciltte enfeksiyon hastalıklarıyla mücadele eder. Enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sitemini güçlendirir. Solunum yolu hastalıklarından olan bronşite karşı etkilidir. Portakal kabukları kötü nefes kokusuna neden olan unsurları ortadan kaldırır. NASIL TÜKETİLİR? Önce kabukları iyice yıkayın ve ufak parçalara ayırın veya rendeleyin. Daha sonra kabuklarını kurutun. Rendelediğiniz portakal kabuklarını salatalarda, ufak dilimlere böldüğünüz portakal kabuklarını da çay yaparak tüketebilirsiniz. Kaynak: Takvim