REZENE:
Gaz ve şişkinlik sorununa karşı kullanılan rezene aynı zamanda mide ağrılarını da kesen doğal ilaç olarak biliniyordu.
SİYAH HARDAL:
Eklem ağrıları ve romatizmal sorunları bitiren siyah hardal, aynı zamanda vücut ağrılarını da dindirirdi.
SALEP:
Günümüzde lezzeti sebebiyle tercih edilen salep, Osmanlı döneminde doğal öksürük ilacı olarak kullanılıyordu. Ayrıca enerji verici içecek olarak biliniyor ve tüketiliyordu.
HİNDİBA:
Sindirim sorunlarını bitiren hindiba, karaciğer temizlemesi ve safra üretimini desteklemesi nedeniyle kullanılırdı.
ISIRGAN OTU
Faydaları günümüzde birçok makaleye konu olmuş olan ısırgan otu, Osmanlı döneminde de vücudu arındırmak amacıyla kullanılırdı. Kan dolaşımını artıran ısırgan otu cilt problemlerinin tamamına karşı fayda sağlardı.
LAVANTA:
Strese karşı adeta antidepresan görevi gören lavanta, Osmanlı döneminin de vazgeçilmez bitkisiydi.
ZENCEFİL:
Soğuk algınlığı şikayetlerinde doğal ilaç etkisi gösteren zencefil aynı zamanda yemeklerde tat ve renk vermesi sebebiyle de kullanılırdı. Kış aylarında Osmanlı mutfağında en fazla bulunan besinlerden biri zencefildi.