Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), mesleklerin yaşaması ve üretimin artması hedefiyle hibe desteği veriyor. 250 bin TL'ye kadar varan destek için başvurular, 1 Eylül itibarıyla alınmaya başlandı ve 30 Eylül tarihinde sona erecek. Bu kapsamda başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlar, KOSGEB'in geri ödemesiz desteğine ilişkin araştırmalarını sürdürüyor. Peki, KOSGEB desteği başvurusu nasıl ve nereden yapılır, başvuru şartları nelerdir? İşte, 2022 KOSGEB desteği başvuru ekranı ve ayrıntılı bilgiler…
KOSGEB, Anadolu'nun kadim mesleklerinin sürdürülmesine destek olmak amacıyla Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı'nı yürürlüğe aldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın işbirliğinde bu meslekleri sürdürenlere, istihdam oluşturma şartıyla 250 bin liraya kadar geri ödemesiz destek verilecek.
Programla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü'ne şu ana kadar başvuruda bulunan 800 işletmeden 602 tanesinin ön başvurusu kabul edildi.
Ön başvuru sürecinin tamamlanmasının ardından KOSGEB, 1 Eylül itibarıyla KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden kesin başvuruları almaya başladı.
Ön başvuruları kabul edilen işletmeler, 30 Eylül 2022 tarihine kadar KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırarak başvuruda bulunabilecek. Başvuru yapan işletmeler oluşturulacak kurulda değerlendirmeye alınacak.
Ön başvuruda 31 farklı geleneksel meslekten işletme bulunurken, bunlar arasında; seramik (çömlek-çini), ahşap işleri, bıçakçılık, bakırcılık, deri işleri, çalgı yapımcılığı, dokumacılık gibi meslekler ön plana çıktı. Ayrıca; şapka imalatı, gramofon tamirciliği, at arabası/fayton imalatı gibi mesleklerden de başvuru geldi.
Destek programından, Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan Geleneksel, Kültürel veya Sanatsal Değeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslek Kolları listesinde yer alan alanlarda faaliyet gösteren işletmeler yararlanabilecek.
Ayrıca, işletme sahibinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen sanatçı tanıtma kartına sahip olması veya Yaşayan İnsan Hazineleri Ulusal Envanteri'nde yer alması durumunda da destek programından faydalanabilecek.