Yaşlandıkça vücut kemiklerinde zayıflama olur. Ancak kemik sağlığını etkileyen faktörler sadece yaşla sınırlı değildir; insiyet, aile öyküsü ve vücut boyutu da önemli rol oynar. Güçlü kemiklere sahip olmak için, ne yediğiniz kadar ne içtiğinize de dikkat etmeniz gerekmektedir.
Proteinli sütler süt alternatifleri, kemik sağlığını desteklemek için yüksek miktarda D vitamini, kalsiyum ve protein içermektedir.
Süt alternatiflerinden hiçbirini tercih etmek istemiyorsanız probiyotiklerle dolu içilebilir bir yoğurt olan kefiri tüketebilirsiniz.
SMOOTHİELER
Sütü sade olarak içemiyorsanız hazırlayacağınız diğer kalsiyum deposu besinlerle karıştırarak tüketebilirsiniz.
Yağı azaltılmış süt, yoğurt ve hatta protein eklenmiş soya sütü gibi seçeneklerin tümü bol miktarda kalsiyum, D vitamini ve protein içerirler ve bu nedenle aslında tümü kemikleri güçlendirmek ve geliştirmek için mükemmeldir!
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Süt içmek sizin için söz konusu bile değilse kalsiyum deposu başka besinler de bulunuyor. Ispanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler iyi birer kalsiyum kaynağıdır. Ispanak, smoothie'lerinize ekleyebileceğiniz iyi bir yeşil yapraklı yeşil sebzedir. Çünkü diğer malzemelerle karıştırıldığında tadına kaybedecek ancak yine de besleyici faydalarından yararlanabileceksiniz.
Ispanağa alternatif olarak, beslenmenize ekleyebileceğiniz bir başka harika yeşil yapraklı sebze ise lahanadır . Çoğu insanın günde 2.500 mg kalsiyum tüketmesi önerilmektedir.
Yarım fincan (100 mg) lahanada ise 254 mg kalsiyum yani günlük almanız gereken miktarın yüzde 10'u bulunmaktadır. Bu da onu ideal bir kalsiyum kaynağı haline getirir.
Son zamanlarda yayınlanan bir araştırmaya göre, günde yaklaşık 6 ila 12 kuru erik yemek, özellikle menopoz sonrası kadınlarda kemik kaybına katkıda bulunabilecek iltihaplanmaları azaltmaya yardımcı olur.