Yüksek kolesterol genellikle belirti vermez, bu nedenle düzenli sağlık kontrolü ve doktor önerilerine uyum önemlidir. Sağlıklı yaşam tarzı seçimleri, ilaç tedavisi ve düzenli takip ile kolesterol seviyelerinin kontrol altında tutulması, kalp sağlığını korumak için önemli bir adımdır.
Kötü beslenme seçimleri genellikle yüksek seviyelerde "kötü" kolesterolün tetikleyicisidir ve bu da kalp hastalığı ve felç riskinizi artırabilir.
Bu nedenle, bu riskin en aza indirilmesi için nelerden kaçınılması veya sınırlandırılması gerektiğinin bilincinde olmak önemlidir.
Bu nedenle doktor, doymuş yağ alımınızı toplam günlük kalorinizin yüzde yedisinden daha azıyla sınırlamanızı öneriyor.
Dr. Sunni Patel şöyle diyor: "Yağsız etleri tercih edin, az yağlı veya yağsız süt ürünlerini tercih edin ve zeytinyağı gibi daha sağlıklı yemeklik yağlar kullanın."
TRANS YAĞLAR
Trans yağlar, bazı işlenmiş ve kızartılmış gıdalarda kullanılan kısmen hidrojenlenmiş yağlarda sıklıkla bulunan yapay yağları ifade eder.
"Gıda etiketlerini dikkatlice okuyun ve kısmen hidrojene yağ içermeyen ürünleri seçmeye özen gösterin."
DİYET KOLESTEROLÜ
Doktor, besinlerde saklı olan kolesterolün, kan kolesterol düzeyleri üzerinde doymuş ve trans yağlara göre daha az etkiye sahip olduğunu ancak bazı kişilerin buna daha duyarlı olduğunu söyledi.
Dr.Patel bunun yerine, beslenmenize yağsız etler, kümes hayvanları, balık ve bitki bazlı proteinler gibi çeşitli protein kaynaklarını dahil etmenizi öneriyor.
İŞLENMİŞ VE KIZARTILMIŞ YAĞLAR
Doymuş ve trans yağlarla paketlenmiş ve dondurulmuş yemekler de dahil olmak üzere işlenmiş gıdalar, daha yüksek kolesterol düzeylerine sahip olmanıza yol açabilir.
Doktor şunları ekledi: "İşlenmiş ve kızartılmış yiyecekler, özellikle de yüksek miktarda trans yağ ve doymuş yağ içerenler, kolesterolü yüksek olan kişiler tarafından sınırlandırılmalıdır."
Bazıları size doğrudan LDL'yi (kötü kolesterolü) düşüren çoklu doymamış yağlar almanızı sağlarken bazıları vücudun kolesterol emmesini engelleyen bitki sterolleri ve stanolleri içerir.
YULAF
Kolesterolünüzü düşürmenin kolay bir ilk adımı, kahvaltıda bir kase yulaf ezmesi yemektir. Bu öğün size 1 ila 2 gram çözünür lif sağlar. Yarım gram daha için bir muz veya biraz çilek ekleyebilirsiniz. Mevcut beslenme kılavuzları günde 20 ila 35 gram lif almayı ve bunun en az 5 ila 10 gramının çözünür liflerden gelmesini önermektedir.
TAM TAHILLAR
Yulaf ve yulaf kepeği gibi arpa ve diğer tam tahıllar da, özellikle içerdikleri çözünebilir lifler sayesinde kalp hastalığı riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir.