Günde 25 gram lif yaşamınızı daha iyi sürdürmeniz için gerekli birçok fayda sağlıyor. Fazladan 10 gram lif almanız ise uzun bir yaşamın kapılarını açmaya yardımcı oluyor. Beyninizi koruyun! Bir günde besinler yoluyla alınan 7 gramlık lif, felç geçirme riskini yüzde 7 azaltabiliyor. Kalp hastalığı riskini düşürün!: Lifli gıdalar, kandaki kolesterol seviyesini düşürücü özelliğe sahip. Bu da kalp hastalığı riskini yüzde 9 oranında azaltmaya yardımcı oluyor. Bel çevrenizi inceltin! Günlük lif alımını 30 gram ve fazlasına çıkartan kişilerin, kelorilerle sınırlandırılmış sıkı ve karmaşık bir diyet programı uygulayanlardan daha fazla kilo kaybedebildiğini biliyor muydunuz? Böbrek taşı riskini azaltın! Bir günde besinler yoluyla 21 gramdan fazla lif almak böbrek taşı riskini yüzde 22 azaltıyor. Akciğeriniz sağlıkla çalışsın! Diyet lifi vücut sistemine etkisi olan iltihap ve ateşi azaltarak, yatıştırıyor. r. Bu da KOAH gibi hastalıklara yakalanma riskini düşürmeye yardımcı oluyo Sindirim sistemini destekleyin! Beslenme düzeninde liften zengin besinlere yer vermek sağlığa yararlı bakteri sayısının vücutta dengelenmesine yardımcı oluyor, sindirimi destekliyor. Kan şekerini kontrol altına alın! Lifli gıdalar vücudun glikoz emilimini yavaşlatarak, kan şekeri seviyesinin yükselmesini kontrol altına alıyor. Bu da diyabet riskşini azaltıyor. Neden lifli beslenmeliyiz? Gıdaların bağırsak enzimleri tarafından sindirilmeyen kısmı lif olarak adlandırılıyor. Sağlıklı bir yaşam için gerekli olan bu besin öğeleri ise suda çözünenler ve suda çözünmeyenler olarak ikiye ayrılıyor. Her iki türünün de sağlık için farklı yararları bulunuyor. Örneğin suda çözünen lif içeren yiyecekler kan şekerinin sabit tutulması ve kötü kolesterolün düşürülmesine; Suda çözünmeyenler ise, kabızlığın giderilmesi, hemoroidin önlenmesi ve sindirim sistemi hastalıkları riskinin azalmasına yardımcı oluyor. Yetişkinlerin günlük ortalama 21-25 gram arası besin lifi alması öneriliyor. Peki nedir bu lifli gıdalar? Suda çözünen lifli gıdalar: Tam tahıllar (tam buğday unu, kepekli buğday), ceviz, kuru erik, armut, portakal, greyfurt, kayısı, muz, kiraz, ananas, çilek Mandalina, nektarin, şeftali, elma, böğürtlen, mısır, bezelye, sarı veya yeşil mercimek, fasulye, nohut, domates, kabak, brokoli, Brüksel lahanası, havuç, patates. Suda çözünmeyen lifli gıdalar Kurubaklagiller, bezelye, yulaf, arpa, soya fasulyesi, mercimek, patlamış mısır, kiraz, üzüm, portakal, kavun, erik, çilek, elma, üzüm, havuç, şalgam, pancar, karnabahar, lahana Brüksel lahanası, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, yeşil fasulye, salatalık, soğan Lahana, kereviz, domates, patlıcan, bezelye, biber, buğday kepeği, çavdar, kahverengi pirinç, yulaf kepeği, kepekli çavdar unu, fıstık, badem, ceviz. DİKKAT! Her şeyin olduğu gibi lifin de fazlası zararlı olabiliyor. Çok fazla lifli gıda tüketmek demir, çinko, kalsiyum, ve magnezyum gibi minerallerin vücut tarafından tam olarak emilmesini engelleyebiliyor.Kısa sürede yüksek oranda lif tüketmek gaz, şişkinlik ve karın kramplarına yol açabiliyor. Uzmanlar lifi, beslenme düzenine yavaş yavaş artan oranlarda dahil etmenin, söz konusu yan etkilerden korunmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor. Formsante Kısa sürede yüksek oranda lif tüketmek gaz, şişkinlik ve karın kramplarına yol açabiliyor. Uzmanlar lifi, beslenme düzenine yavaş yavaş artan oranlarda dahil etmenin, söz konusu yan etkilerden korunmaya yardımcı olabileceğini belirtiyor. Kaynak: Formsante