Zevk aldığımız, yiyeceklerin kişiliğimiz hakkında çok şey söylediğine dair yapılan çalışmalar ilginç sonuçlar sunuyor. Son zamanlarda yapılan özellikle bir çalışma, tercih edilen tat türlerinin antisosyal kişilik bozukluklarıyla ilişkili olabileceğini gösteriyor. İşte yiyenlerin "psikopatlığa" daha yatkın olduğu iddia edilen o besin…
Bilim insanları, tat tercihlerinin nelere göre değişkenlik gösterdiğine dair yaptığı çalışmalarda ilginç verilere ulaştı. Daha fazla sevilen lezzetler, aslında kişiliğimiz ile ilişkili olabilir.
Bebekken, acı ve ekşi yiyeceklerden ziyade tatlı tatları sevme eğilimindeyizdir, ancak ilerleyen zamanlarda farklı tatları sevme eğimimiz de artış gösterir.
Özellikle bir çalışma, belirli yiyeceklerin tadındaki bireysel farklılıkları ve antisosyal kişilik özelliklerini araştırdı ve bazı ilginç sonuçlar ortaya çıktı.
2016 yılında araştırmacılar ABD topluluk örneklerini kullanarak iki çalışma yürüttüler. Katılımcıların zevk tercihlerini kendileri bildirmeleri ve aynı zamanda psikopati, narsisizm, gündelik sadizm, sürekli saldırganlık ve kişilik faktörlerini değerlendirmek için kullanılan bir dizi kişilik anketini yanıtlamaları gerekiyordu.
Çalışmanın sonucuna göre; acı, sert tatlara sahip yiyeceklerden artan zevk ile artan sadist eğilimler arasında sürekli olarak sağlam bir ilişki olduğu keşfedildi. Ayrıca bu çalışma, kişilik ile her yerde bulunan yeme ve içme davranışları arasındaki ilişkiye dair yeni bilgiler sağlıyor.
Kısa cevap hayır, çünkü tat alma duyularımızı şekillendiren bir dizi faktör var ve bu iki gerçek arasındaki ilişki, aynı zamanda her zaman neden-sonuç ilişkisi olduğu anlamına gelmiyor.