Tarım ve Orman Bakanlığının ülke genelinde başlattığı ürün bazlı gıda denetimi kapsamında, tüm illerde et ve et ürünleri imal eden işletmelerde denetim yapıldı. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin Maltepe'de gerçekleştirdiği denetimlere İstanbul İl Tarım Orman Müdür Vekili Nazif Koca da katıldı.
Ekipler buradaki iş yerinde ürünlerin kesim belgelerini ve sağlık raporlarını inceledi. Ekipler daha sonra, işletmenin depo ve et işleme bölümlerinde incelemelerde bulundu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, işlenerek paketlemesi yapılan etlerden numuneler aldı.
Seferberlik kapsamında Kayseri'de sucuk ve pastırma üretimi yapılan tesislerde denetim gerçekleştirildi.
Kayseri'de Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin ile gıda kontrol görevlileri, Kocasinan ilçesi sınırlarında bulunan Karpuzatan mevkisindeki sucuk ve pastırma üretimi yapılan tesisleri denetledi. Denetimlerde et ürünleri kontrol edildi. Bazı gıdalardan incelenmek üzere numuneler alındı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin, "Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin talimatı ile dünden itibaren Türkiye'nin her yerinde aralıksız denetim seferberliği başladı. Dün süt ve süt ürünleri, takviye edici gıda üreten iş yerlerine yapılan incelemelerle başlayan denetim seferberliği bugün et ve et üretiminde imalattan satışa kadar her aşamada denetim yapılarak devam ediyor. Bu nedenle unlu mamullerden marketlere, marketlerden okul kantinlerine, restoran ve lokantalara kadar bu denetimler yapılacak" dedi.
Gıda ile ilgili şehirdeki tüm işletmelerin denetime tabi tutulacağını kaydeden Şahin, "Bu denetim farkındalık yaratabilmek için yapılmaktadır. Kayseri'de ve ilçelerde yaklaşık 10 bin işletme var. Bu 10 bin işletme senede en az iki kez denetleniyor. Gördüğümüz uygunsuzluklar karşısında cezai işlem uygulanıyor. Bizim asıl görevimiz cezai işlem uygulamak değil, rehberlik...
Kayseri et ve et ürünlerinde Türkiye'nin beyni konumunda. Sektörün önde gelen işletmelerini bünyemizde bulunduruyoruz. Kayseri pastırma ve sucuk konusunda elinde bulundurduğu haklı değerini bundan sonra da devam ettirecektir. Kontroller sırasında illaki eksiklikler ve hatalar görüyoruz. Bunun neticesinde uyarı ve cezalar veriliyor" şeklinde konuştu.
Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, et ve et ürünü imal eden işletmelerde denetim yaptı. İl Müdürlüğü binasından çıkış yapan ekipler, kentin farklı yerlerinde önceden belirlenen et ve et ürünü üretimi yapan işletmelerde incelemede bulundu.
Şanlıurfa'da 70 personelle denetim gerçekleştirdiklerini belirten Çakmaklı, "Ekiplerimiz normal zamanlarda da sürekli sahada ve denetimlerini yapmaktadır. Bu denetimlerde hem inceleme hem de işletmelerimize rehberlik yaparak eksikliklerini kendilerine iletiyor ve düzeltme sürecini izleyerek onlara yardımcı oluyoruz." dedi.
Çakmaklı, özellikle hijyen noktasında işletmelere müsamaha gösterilmediğini vurgulayarak, ürünün üretim ve saklanma koşullarının hijyeninde yaşanan aksaklıklarda idari para cezası uyguladıklarını ifade etti.
Geçen yıl kent genelinde kayıtlı 9 bin 200 işletmede 13 binin üzerinde denetleme yaptıklarını aktaran Çakmaklı, şunları kaydetti: "2020 yılında da denetimlerimiz aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda denetimlerde şu ana kadar 40 bin liranın üzerinde cezai işlem uygulandı. Ekiplerimiz gerekli yaptırımları sahada uygulamaktadır...
Bakanlık olarak buradaki hedefimiz üretimden tüketime kadar tüketiciye her aşamada en sağlıklı gıdanın ulaştırılması. Bu alandaki tüm çalışmaları hassasiyetle yürütüyoruz. Tüketicilerimizin de herhangi bir firma ve ürünle ilgili sorun tespit ettiklerinde mutlaka Alo Gıda 174 hattına bildirmelerini bekliyoruz. Çünkü böyle bir bildirim hızla dikkate alınarak gerekli kontroller yapılmaktadır."
Ekipler, tesislerin peynir ve yağ üretiminin yapıldığı kazanlardan numune alarak, fiziki kontrol gerçekleştirdi. Akar, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, bakanlığın başlattığı uygulamaya Erzurum olarak katıldıklarını söyledi.
Tüm yıl boyunca söz konusu denetimlerin yapıldığını ifade eden Akar, şunları belirtti: "Bir hafta boyunca tüm sektörler bazında et, süt, okul kantini, yemekhaneler, toplu satış alanları ve lokantaları ayrı ayrı günlerde il müdürlüğümüze bağlı elemanlarla denetliyoruz. İnsanlarımızın güvenilir gıdaya ulaşması adına denetimlerimiz devam ediyor. 2019 yılında Erzurum'da gıda denetiminde başarılı bir dönem geçirdik ve 13 bin 500 denetim yaparak işletme başına düşen gıda denetiminde Türkiye'de en fazla denetim yapan il olarak 3. sırada yer aldık."
Akar, denetimlerde üretim firmasının fiziki ve hijyen şartlarına da baktıklarını belirterek, gittikleri yerlerden numuneler alarak sonuçlarına göre firmalara yaptırımlar uyguladıklarını dile getirdi. Kent genelinde ocak ayında 1250 denetim yaptıklarını aktaran Akar, şunları kaydetti: "6 günlük zaman diliminde de yaklaşık 1000-1200 civarında denetim yapmayı hedefliyoruz. Zaman zaman hileli davranan firmalar var bunlarla ilgili de yaptırımlarımız oluyor. Daha sonra bu konuyu kamuoyu ile paylaşmak üzere bakanlığımıza bildiriyoruz...
Biz 78 personel ile denetimlerimizi yapıyoruz ama en iyi denetçi tüketicinin kendisidir. Bu konuda duyarlı davranması konusunda il müdürlüğümüzün hem kişisel hem de kurumsal telefonlarını yanı sıra 'Alo 174' hattına sıkıntılı durumları bildirebilirler. Bu şikayetler en kötü ihtimalle 15 gün içinde sonuçlanıyor."
Bakan Pakdemirli'nin talimatıyla gıda işletmelerine yönelik denetimler, yurt genelinde olduğu gibi Çanakkale'de yapılıyor. 81 il ve ilçelerinde eş zamanlı denetim seferberliği kapsamında kentte, dün süt ve süt ürünleri imalatı ile satışı yapılan iş yerleri, bugün de et ve et ürünleri imalatı ve satışı yapılan iş yerleri denetlendi. İl genelinde gıda satışı yapılan 8 bin 300 işletme, 50 kontrol görevlisi tarafından hafta boyunca denetlenecek.
Çanakkale merkezindeki kasapta ve imalathanesinde denetim yapan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, et ürünlerinden taklit ve tağşiş olup olmadığını kontrol etmek için numuneler aldı. Ayrıca etin mezbahada veteriner kontrolünde kesiminin yapıldığını gösteren üzerindeki mühürler incelendi.
Etiketlerdeki üretim izni ve son kullanma tarihi kontrol edildi. İşletme sahibi ve çalışanlar hijyen konusunda uyarıldı. Çalışma sırasında mutlaka bone ve eldiven kullanılması istendi. Denetimler sırasında kurallara uymayan işletmelerle ilgili 14 bin TL ile 28 bin TL arasında idari ceza yaptırımları uygulanacak.
Et ve et ürünleri üzerine üretim yapılan firmanın sahibi Ali Gündoğdu, "Bu denetimlerin daha sık yapılması kalitenin yükselmesi açısından güzel. Bu işletmelerden çıkan ürünler hem daha sağlıklı hem de daha güvenilirdir. O yüzden merdiven altı ürünlerden kaçınılması gerekmektedir. Bunlarla mücadele etmemiz gerekiyor.
Onaylı işletmemiz olduğu için her ürünümüz standartlara uygundur. Standart dışı bir şey uygulanmıyor. Zaten merdiven altı uygulamalarında bu seviyeye çıkmaları zordur. O yüzden bu tür denetimlerin daha sıklıkla yapılması kaliteli ürün açısından daha iyi olur. Halkımız sağlıklı ve kaliteli ürünler yiyebilir" dedi.